5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Humanitarni koncert će se održati u srijedu 16.11.2022. u...

Svi optuženi u slučaju Dženan Memić oslobođeni krivice za prikrivanje dokaza

Danas je izrečena presuda petorici optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, koji je vođen pred Sudom BiH u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi, piše Klix.

Optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćeni su Zijad Mutap, zatim njegova kćerka Alisa Ramić, koja je bila sa Dženanom u noći u februaru 2016. godine kada je mladić ubijen. Među optuženima su policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela Crystal Muamer Ožegović.

Optuženi su da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške povrede opasne po život i od posljedica toga preminuo.

Tada su, kako navode iz Tužilaštva, prikrivanjem dokaza i izvršioca, lažiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, preduzeli radnje u cilju prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić primio teške, životno ugrožene povrede.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu dana, a pozvan je veliki broj svjedoka, od kojih su mnogi bili zaštićeni svjedoci, koji su otkrili dosad nepoznate detalje.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Iližanu zadobio povrede opasne po život, od kojih je sedam dana kasnije preminuo u bolnici.

Porodica već skoro sedam godina tvrdi da je Dženan ubijen i navode brojne nelogičnosti u ranijim sudskim postupcima i istražnim radnjama. Alisa Ramić (rođ. Mutap) tvrdi da se ne sjeća šta se kobne noći dogodilo. Zbog svega toga organizovani su brojni protesti koje su građani u značajnoj mjeri podržali.

Svi optuženi u predmetu Dženan Memić oslobođeni krivice za prikrivanje dokaza pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

Možda vas zanima