back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila s ciljem obilježavanja romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju, a jedan od tih problema je i obrazovanje

U Osnovnoj školi Čelebići u ovoj školskoj godini nastavu pohađa osam učenika romske nacionalnosti, izjavio je direktor škole Nijaz Kurtović.

“Ove je godine u nastavni proces u našoj školi uključeno osam učenika romske nacionalnosti, raspoređenih u odjeljenjima od drugog do osmog razreda. Nastojimo učenike uključiti u sve aktivnosti koje se realizuju u školi, a povodom Dana Roma smo organizovali nekoliko aktivnosti. Na časovima bosanskog jezika, historije, likovne i muzičke kulture u razrednoj nastavi smo o tome govorili, što je podrazumijevalo izradu panoa, referata, a održane su i prezentacije. Završna aktivnost povodom obilježavanja Dana Roma bio je Okrugli sto za učenike i nastavnike naše škole, koji je održan 7.aprila, a na kojem je prezentovan jedan video koji su pripremili učenici naše škole, u organizaciji Vijeća učenika” – izjavio je direktor Kurtović, čestitavši svim učenicima romske nacionalnosti, njihovim roditeljima kao i svim Romima njihov dan.

svjetski dan roma
Svjetski dan Roma

Predsjednica Vijeća učenika OŠ Čelebići Amila Zukić je izjavila da je cilj svih aktivnosti, koje su organizovane povodom Dana Roma, bio predstaviti romsku istoriju i njihov trenutni položaj u društvu.
“Učenici romske nacionalnosti su u našoj školi uključeni u razne aktivnosti, sekcije, mi ih prihvatamo, pomažemo im na razne načine, i mi smo svi ovdje odlični” – izjavila je Amila.

svjetski dan roma
Svjetski dan Roma

Šeherzada Ahmetović iz Kralupa je učenica romske nacionalnosti u OŠ Čelebići. Šeherzada pohađa šesti razred i kaže da su joj omiljeni predmeti likovna kultura i turski jezik.
“Zadovoljna sam, pomažemo uvijek jedni drugima, i slažemo se lijepo. Ako želiš bolji život moraš se iškolovati. Moj brat ide u prvi razred Srednje škole Konjic” – kazala je Šeherzada, navodeći da bi voljela biti frizerka.

svjetski dan roma
Svjetski dan Roma

Šeherzada je napisala pjesmu o svojoj školi.

“Škola je kao moj dom
U njoj sam skoro svaki dan
U njoj se osjećam kao u svojoj kući
Kao u svome raju
I u snu je često viđam
Volim te, moja školo
I najbolja si škola, koju ja znam”

U Srednjoj školi Konjic su potvrdili da ove školske godine nastavu pohađaju tri učenika romske nacionalnosti.
Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila od 1990. godine u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan u Londonu. Na tom kongresu za romsku himnu proglašena je pjesma “Đelem-đelem” (romski: Idem, idem), a ustanovljena je i zastava – plavo-zelena dvobojnica sa crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije. Službeno je proglašen romski jezik. Na tom kongresu verifikovan je naziv Romi za pripadnike tog naroda, a dotadašnji nazivi označeni su kao nedostojni i uvredljivi. Svjetski dan Roma jedan je od najznačajnijih datuma za Rome i Romkinje u svijetu.

radiokonjic.ba/BHRT
Foto: radiokonjic.ba/Internet
08.07.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima