12.5 C
Konjic
27 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Uputa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM...

Konjic:Uskoro počinje podjela paketa pomoći stanovništvu

Vlada FBiH je u julu donijela Uredbu o programima...

Tko su kandidati za Premijer ligu?

Odlukom Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine,...

Đoković: Ovo se ne događa često

U srijedu popodne u parku "Ravne 2" u "Dolini...

Gradska izborna komisija Konjic: Neozbiljnost pojedinih članova biračkih odbora

Predsjednik Gradske izborne komisije Konjic Ejub Miljević potvrdio je...

Toplotni val trajat će još barem sedam dana, poručuje bh. meteorolog Nedim Sladić

Narandžasto upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine izdato je zbog visokih dnevnih temperatura zraka i vrijednosti UV indeksa. Upozorenje je na snazi do 1. jula 2022. godine.  U ovom periodu moguće su dnevne temperature zraka između 33 i 38, na jugu i lokalno na sjeveru zemlje do 40 stepeni Celzijusa. O toplotnom valu u kojem se trenutno nalazimo za radiokonjic.ba govorio je bh. meteorolog Nedim Sladić.

“I narednih dana možemo očekivati izuzetno visoke temperature zraka na području BiH , koje će se u jutarnjim satima kretati od 19 do 26 prema jugu zemlje do 29 a dnevne u rasponu od 39  do 41 stepen Celzijusa. Najveće temperature se očekuju na jugu Hercegovine, odnosno u Mostarskoj dolini”, kazao je Sladić.

Dodao je kako ove vrućine nisu nikakva novina.

“Nešto što smo imali i proteklih godina, no trebamo upozoriti na mogućnost toplotnog vala i nepovoljan utjecaj po zdravlje stanovništva obzirom da je počeo 19 juna sa svojim utjecajem i koji će trajati barem još sedam dana “, kazao je.

Posebno je istakao da će ovaj juni u pojedinim gradovima naše zemlje biti najtopliji od početka mjerenja, te dodao kako je upravo zbog visokih temperatura,  tlo pogotovo na području  Hercegovine suho,  te podložno za nastanak požara.

“U pojedinim gradovima naše zemlje ovaj juni će biti najtopliji od početka mjerenja, međutim vidjet ćemo kako će se juli i august ponašati. Vrlo važno je istaknuti da je tlo dosta suho pogotovo u Hercegovini, tako da je sada to podložno tlo za nastanak požara, tako da ćemo morati voditi računa kako se ponašamo prema prirodi kako ne bismo došli u situaciju kakvu smo imali proteklih godina”, istakao je Sladić.

PROČITAJ:   Konjic: pronađen raketni bacač "RGB 22"

radiokonjic.ba

28.06.2022.

Možda vas zanima