back to top

Drugi upravo čitaju

Klizanje tla u naselju Bijela u Mostaru

Iz OC CZ HNK su jutros saopštili da je...

Danas je Svjetski dan zdravlja – Vaše zdravlje je vaše pravo

Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava svake godine 7....

Nova pobjeda KK Konjic

KK Konjic je večeras pobijedio Čelik iz Zenice na...

Sarajevo i Igman odigrali 3:2

Večeras je na stadionu "Asim Ferhatović Hase" odigrana utakmica...

Konjic: Održan omladinski iftar

U dvorištu Gradske džamije u Konjicu večeras je organizovan...

Tri žene Na 327km Dugom “fast Hikingu”

Tri odvažne žene Elma Kablar (BiH), Zoe Hamel (FRA) i Josephine Mintel (SAD) kreću na jedinstveni pothvat osvajanja Bijele staze Via Dinarice.

Njih tri će tijekom dva tjedna tehnikom fast hikinga preći cijelu Bijelu stazu u dužini od 327 kilometara, počevši od istočne granice BiH prema Crnoj Gori i krećući se ka zapadnoj granici sa Hrvatskom.

Cilj ovog pothvata je upoznavanje s rutom i promocija Bijele staze Via Dinarice kao i lokalnih zajednica kuda ona prolazi kako bi se inspirirali bh. građani i turisti da koriste ovu stazu za outdoor aktivnosti, a sa s strane cilj je ohrabriti bh. žene i pokazati im da mogu sve – pa i preći ovako zahtjevnu stazu.

Posebnost ovog pothvata je u tome da mu se svako može pridružiti. Za ovaj put, predviđa se da će se na različitim dijelovima staze pridružiti grupe bh. žena i ljubitelja prirode u trajanju 1 do 3 dana.

Elma Kablar, jedna od nositeljica projekta kaže:

 – U Bosni i Hercegovini žene još uvijek žive u patrijarhalnom društvu gdje ih često uče da nisu sposobne, posebno u sportu. Kada žena postigne neki uspjeh u sportu ona dobiva puno manje medijske, pa i sponzorske pažnje od muškaraca. Našim pothvatom želimo ohrabriti žene da vjeruju u sebe i da se počnu baviti sportskim aktivnostima na otvorenom, poput fast hikinga.

Nakon fast hiking poduhvata u junu, nositeljice projekta planiraju da provedu radionice i treninge za žene u Bosni i Hercegovini, s ciljem da ih obuče i pripreme za fast hiking cijelom stazom u nekoliko etapa, kako bi u ovom pothvatu naredne godine sudjelovao puni veći broj žena. Nositeljice Projekta također planiraju saradnju sa školama i univerzitetima, posebno UWC Mostar, Univerzitetima u Mostaru i Sarajevu, kako bi podučavale o trčanju, trail trčanju i fast hiking-u, inspirirale mlade da se aktiviraju i istražuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. R.Š.

The post VIA DINARICA: Tri žene na 327km dugom “fast hikingu” appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima