16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

U Drugoj osnovnoj školi Konjic održana radionica „Želim da sačuvam moje mentalno zdravlje“

Dan je mentalnog zdravlja, tim povodom u Drugoj osnovnoj školi održana je radionica za djecu „Želim da sačuvam moje mentalno zdravlje“.Cilj radionice je promocija brige o mentalnom zdravlju kod djece, kako bi se pravovremeno uočili i riješili problemi.

Dr. Zehra Halilovic Begić, spec. neuropsihijatrije učenicima devetih razreda održala je predavanje o važnosti očuvanja mentalno zdravlja kod djece, a nakon toga djeca su imala priliku učestvovati u diskusiji.

„Učenici devetih razreda izvrsno su pokazali da su stekli jedan obrazovni temelj i da znaju da govore o sebi. Prijatno sam iznenađena djecom i konekcijom koju smo uspostavili, to mi daje nadu da ovo društvo ima budućnost, jer sve počiva na mladima“ – kazala je Halilović-Begić.

Povodom obilježavanja 10. oktobra Dana mentalnog zdravlja, najvažnije je posvetiti se djeci do 14. godine s obzirom da prema posljednjim podacima, najviše djece sa narušenim mentalnim zdravljem je u dobi školaraca.

„Svjetski je trend poslije covida i svih nedaća porasta mentalnih oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija je utvrdila da su djeca najranjivija, te da je mentalno oboljenje i duševne bolesti sve brojnije. Potrebno je govoriti o potrebi čuvanja i njegovanja mentalnog zdravlja posebno kod mladih ljudi. Potrebno je mlade osobe edukovati kako prepoznati kod sebe i kod drugih probleme, kako se boriti sa njima, te kako pomoći sebi i drugima kako bi postali zdravije društvo“ – navela je Halilović-Begić.

u drugoj osnovnoj školi konjic održana radionica „želim da sačuvam moje mentalno zdravlje“
U Drugoj osnovnoj školi Konjic održana radionica „Želim da sačuvam moje mentalno zdravlje“

Nužno je govoriti o važnosti mentalnog zdravlja podjednako kao i o važnosti fizičkog. Također važno je nastojanje destigmatizacije odlaska stručnim licima u centre za mentalno zdravlje.

„Postoji ogromna stigma i strašne predrasude o osobama koje su oboljele od bolesti mentalnog zdravlja. U našem društvu je postalo normalno bolestan od svih organskih bolesti, ali ne i od duševnih. Onda se sakrivanjem između četiri zida najveća šteta čini mladim osobama koje imaju problema. Oni se sakrivaju, odlaze u druge gradove i kriju svoje probleme. To je vrsta bolesti koja se može desiti svima i potrebno je učiniti sve korake kako bi se problem riješio“ – navela je Halilović-Begić.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Cilj je potaknuti na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promocija mentalnog zdravlja. Ovogodišnja tema skreće pažnju na usmjeravanje na preventivne intervencije, zato je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja „Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“.

radiokonjic.ba

10.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima