Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

U HNK u funkciji napredna platforma za ranu dijagnostiku moždanog udara

Platforma će biti korištena u produkciji u tri bolnice koje se nalaze na prostoru HNK: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici dr. Safeta Mujića i Općoj bolnici Konjic

U organizaciji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je u zgradi Vlade HNK održana Prezentacija automatizirane platforme za ranu dijagnostiku moždanog udara te je kantonalnim ministrima predstavljena njena uloga u terapeutskom zahvatu mehaničke trombektomije.

Vlada je za realizaciju te platforme izdvojila 300.000,00 KM finansijske podrške, nadogradnja radiološkog informacijskog sistema je završena, a Platforma će biti korištena u produkciji u tri bolnice koje se nalaze na prostoru HNK: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici dr. Safeta Mujića i Općoj bolnici Konjic.

”Na samom početku uspostavljanja, Platforma je rezultirala pravovremenim otkrivanjem i skraćenom vremenskom intervencijom kad je u pitanju moždani udar što je bio i cilj nadogradnje da se, uz brzu dijagnostiku, smanje posljedice moždanog udara”, rekao je ovom prilikom resorni ministar dr. Goran Opsenica, podsjetivši na implementaciju četiri velika projekta vezana za unapređenje zdravstvenih usluga za sve pacijente koji gravitiraju bolnicama u HNK, a provedeni su u mandatu ove vlade. Riječ je o Kantonalnom programu ranoga otkrivanja raka dojke (2019. – 2022. i 2023. – 2026.), Programu prevencije i ranoga otkrivanja bubrežnih bolesti u HNK, Automatiziranoj platformi za dijagnostiku pacijenata s moždanim udarom i Automatiziranoj platformi za ranu i preventivnu dijagnostiku raka pluća.

Poručivši kako u BiH jedino HNK pruža ovaj i za svjetske razmjere nov oblik usluge 24 sata tokom cijele godine, detaljnu prezentaciju načina funkcionisanja automatizirane platforme za ranu dijagnostiku moždanog udara, kao i presudnost brzine i kvalitete dijagnostičkih mogućnosti u spašavanju života i oporavku pacijenta koji doživi moždani udar, uradio je voditelj Odjela za intervencijsku radiologiju SKB-a Mostar dr. Gojko Bogdan, dok je v.d. predstojnika Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a Mostar dr. Vedran Markotić ovom prilikom pohvalio inicijative koje su stigle iz resornog ministarstva i Vlade HNK.

”Mislim, prije svega, na screening mamografske preglede za žene na području HNK, program umjetne inteligencije za ranu detekciju moždanog udara na CT-u za pacijente u HNK, kao i nedavno usvojen finansijski plan za screening program karcinoma pluća na području Kantona. Također, jasno je i iz današnje inicijative i prilike za prezentaciju rada Odjela za intervencijsku radiologiju, kako Vlada HNK daje veliku važnost razvoju radiodijagnostike i intervencijske radiologije u SKB-u i našem kantonu”, komentirao je dr. Markotić, s kojim su u prezentaciji učestvovali i dr. Robert Prusina i dr. Dorijan Radančević iz SKB-a Mostar.

Premijer HNK dr. sc. Nevenko Herceg izrazio je osobito zadovoljstvo viđenim, naglasivši kako se sa ovim naprednim programima svrstavamo uz bok razvijenim zemljama zapadne Evrope i značajno osnažujemo kvalitet zdravstvene usluge za pacijente tri bolnice s prostora HNK, sa posebnim akcentom na SKB Mostar kojoj gravitiraju pacijenti iz čak tri susjedna kantona.

”Koristim i ovu priliku pohvaliti inicijative resornog ministarstva. Vlada je, prepoznavši značaj svih ovih programa koji su nam predstavljeni, finansijski spremno stala iza njihove implementacije, što je na tragu našeg opredjeljenja na svaki raspoloživi način ojačati naše zdravstvene usluge, osavremeniti naš zdravstveni sistem i pomoći spašavanju života, liječenju i oporavku naših sugrađana koji se nađu u situaciji da im je potrebna liječnička briga”, poručio je dr. Herceg.

Vlada HNK

radiokonjic.ba

14.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima