back to top
27.3 C
Konjic
25 Jula, 2024

U Kino sali odigrana lutkarska predstava “Bilo jednom jedno jaje”

U okviru manifestacije “Teatar baština 2023.”, a pod pokroviteljstvom Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo i Grada Konjica, jutros je u kino sali NU Konjic odigrana dječija lutkarska predstava ”Bilo jednom jedno jaje” Pozorišta lutaka u Mostaru.

Predstava se izvodi na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama, koje su jednostavnija verzija tradicionalnih japanskih bunraku lutaka. U predstavi igraju mladi članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka: Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović. Predstava je namijenjena najmlađoj pozorišnoj publici, a izvodi se s ciljem zabave i edukacije, kazao je glumac iz predstave Ali Kamer Aksoy, koji tumači ulogu vuka.

u kino sali odigrana lutkarska predstava "bilo jednom jedno jaje"
Glumci Tarik Bajramović i Ali Kamer Aksoy

“Predstava “Bilo jednom jedno jaje” je priča o jednom velikom jajetu koje je čudnovato i koje se pojavilo usred čudnovate šume. Njega je našao zec koji je pomislio da će se iz tog jajeta roditi zec, a nakon toga dolaze i ostale životinje medvjed, lisica i vuk i onda se počinju dešavati zgode oko tog jajeta koje su zapravo ispričale tu neku njihovu kolektivnu priču o svim životinjama koje žive u toj šumi”- kazao je Aksoy, dodajući da je atmosfera u Konjicu bila odlična.

u kino sali odigrana lutkarska predstava "bilo jednom jedno jaje"
Predstava “Bilo jednom jedno jaje”

Glumci i glumice Pozorišta lutaka u Mostaru ove godine izvodili su brojne predstave na sceni, kazao je glumac Tarik Bajramović, koji tumači ulogu medvjeda u predstavi “Bilo jednom jedno jaje.”

“Ove godine Pozorište lutaka u Mostaru bilo je poprilično zauzeto, radili smo obnovu jedne stare predstave koja se zove “O nježnosti” koja je bazirana samo na fizičkom pokretu. Poslije toga smo radili predstavu “Žena Jevrejka” koja je bila klasično pozorište tokom ljeta, a zatim smo počeli raditi na predstavi “Bilo jednom jedno jaje”. Polovinom decembra očekuje nas novogodišnja predstava i time ćemo zaokružiti izvođenje predstava ove godine, s tim što će biti izvođenja i nekih starih predstava kao što je “Zlatokosa”, a naravno predstava “Bilo jednom jedno jaje” izvodit će se i u nastavku, a od marta ćemo krenuti raditi na novom repertoaru”– naveo je Bajramović.

u kino sali odigrana lutkarska predstava "bilo jednom jedno jaje"
U Kino sali odigrana lutkarska predstava "Bilo jednom jedno jaje"

Predstavu “Bilo jednom jedno jaje” jutros su u Kino sali NU Konjic pogledala djeca predškolskog i školskog uzrasta. Predstava je namijenjena mališanima u dobi od tri godine do šestog razreda osnovne škole.

radiokonjic.ba

06.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]