back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

U konjičkim obdaništima 150  djece

Cijene za cjelodnevni boravak od 180 do 210 KM

U Konjicu su aktivna dva vrtića, i to Dječije obdanište Zulejha Begeta čiji osnivač je Općina Konjic, i vrtić Happy kids u privatnom vlasništvu Dženane Mustafić. U oba vrtića upisano je oko 150 djece.

u konjičkim obdaništima 150  djece
Dječije obdanište Zulejha Begeta

U Dječijem obdaništu Zulejha Begeta je 85 djece, a na listi čekanja njih još oko dvadesetak. Djeca su raspoređena u tri grupe a sa njima su po dvije odgajateljice. Ispoštovana je zakonska norma, ali prema riječima direktorice Lejle Čolaković, broj odgajateljica bi trebao biti veći.

“Trenutno je u obdaništu 85 djece koja su raspoređena po uzrastu od jedne do tri godine u jaslicama, zatim mlađa grupa od tri do četiri i pol godine i starija grupa od četiri i pol godine. U grupama su po dvije odgajateljice, a u jaslicama odgajateljica i medicinska sestra. Mi imamo jedan period tokom dana, period međusmjene koji traje između dva i dva i pol sata, kada je samo jedna odgajateljica sa djecom. Istina da je ispoštovana zakonska norma, ali realno, bilo  bi bolje i lakše kada bi bilo više stručnog kadra. ”

u konjičkim obdaništima 150  djece
Lejla Čolaković, direktorica obdaništa Zulejha Begeta

Prednost pri upisu imaju djeca koja su ranije boravila u vrtiću, djeca samohranih majki i djeca čija su oba roditelja  zaposlena.

Obdanište je otvoreno od 7:30 do 16:30h, a cijena je 180 KM za mlađu i stariju grupu, te 210 KM za jaslice. Ukoliko je dijete iz opravdanih razloga odsutno duže od sedam dana, postoji mogućnost refundiranja troškova pojašnjava direktorica Čolaković.

“Ukoliko je dijete odsutno duže od sedam dana, roditelj donosi pravdanje, te će se smanjiti troškovi za broj dana koje dijete nije provelo u obdaništu, odnosno za svaki dan 50% dnevne cijene. Osim toga, odlukom Upravnog odbora obdaništa, za roditelje/staratelje koji u obdanište šalju dvoje ili više djece, cijena za boravak se umanjuje za 10 KM po djetetu”, poručila je direktorica.

I u Vrtiću Happy kids cijena se umanjuje za 10 KM ukoliko je dvoje ili više djece iz jedne porodice. Inače, cijena za cjelodnevni boravak u ovom vrtiću je 210 KM, a za poludnevni 130 KM.

u konjičkim obdaništima 150  djece
Vrtić Happy kids

Dvije su odgojne grupe i to jaslice i mješovita starija grupa. U jaslicama su djeca uzrasta od jedne do tri i pol godine, a u mješovitoj grupi od tri i pol do polaska u školu odnosno do šest godina. Radno vrijeme je od 06:30 do 16 sati.

Direktorica Dženana Mustafić kaže da su u novu pedagošku godinu, koja je počela u septembru, krenuli sa aktivnostima koje se odnose na upoznavanje djece sa pravilima u vrtiću, prilagođavanjem na novu sredinu i odgajateljice.

u konjičkim obdaništima 150  djece
Dženana Mustafić, direktorica vrtića Happy kids

“U vrtiću je 65 djece. Kroz sve aktivnosti dijete uči da bude samostalno i da odgovara za svoje postupke. Učimo ih da samostalno jedu, peru ruke, ostavljaju stvari na predviđeno mjesto, čime kod njih stvaramo svakodnevne higijenske i radne navike” – izjavila je direktorica Dženana Mustafić, te dodala da organizuju i produženi boravak.

20.09.2022.

radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]