back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

U Konjicu otvoren Centar kreativnih industrija

Danas su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja za posao i poduzetništo LiNK iz Mostara Tomislav Majić otvorili Centar kreativnih industrija u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak”. Centar je otvoren u sklopu implementacije projekta prekogranične saradnje BiH i Crne Gore pod nazivom “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica”. Govoreći o važnosti jednog ovakvog centra za Konjic, gradonačelnik Osman Ćatić, kazao je da će centar biti dostupan za sve mlade ljude.

u konjicu otvoren centar kreativnih industrija
Gradonačelnik Osman Ćatić i Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK Mostar

“Drago mi je da smo priveli kraju ove aktivnosti i otvorili Centar kreativnih industrija. Prostor će biti dostupan svim mladim ljudima za njihove ideje koje će moći pretvoriti u biznise, jer želimo zadržati mlade u Konjicu”-kazao je gradonačelnik Ćatić.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za posao i poduzetništvo LiNK Mostar, kazao je da posljednje dvadeset tri godine rade na programima lokalnog ekonomskog razvoja.

“Konjic ima dugu tradiciju u industrijskom sektoru i jako zanatstvo, te smatramo da će Centar kreativnih industrija doprinijeti unaprijeđenju znanja i vještine mladih ljudi, čime će se nastaviti razvoja ekonomije Grada Konjica”-istaknuo je Majić.

Centar kreativnih industrija će biti fokusiran na IT sektor i dizajn. U toku 2023.godine predviđeno je organiziranje različitih obuka i oko 200 korisnika usluga, kazala je Ajla Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak” Konjic.

“U ovoj godini planiramo obuke o korištenju informacionih tehnologija, dron tehnologije, audio-vizuelne tehnologije, fotografije i video tehnike, dizajna, kao i obuke CNC programiranja i korištenja CNC mašina i CNC lasera. Osim informativnih usluga, centar će pružati i usluge stručnih obuka za stjecanje novih radnih vještina, što će omogućiti svim zainteresovanim preduzetnicima da besplatno koriste novu sofisticiranu opremu za razvoj ideja u kreiranju novih proizvoda. Očekujemo oko 200 korisnika usluge obuka u Konjicu i posebno nas raduje saradnja sa centrom u Jablanici i centrima u Crnoj Gori”-navela je Greda.

Centar kreativnih industrija će sarađivati i sa Srednjom školom Konjic, čiji će uposlenici svojim radom i stručnim uslugama podržati rad centra, rekla nam je Enisa Karkelja, direktorica ove obrazovne ustanove.

“Radujemo se još jednom projektu u kojem smo uzeli učešće i sigurno da ćemo i mi kao škola imati koristi, a nadam se da će i drugi od nas imati koristi, jer je predviđeno da imamo razmjenu iskustava”-dodala je Karkelja.

U skopu prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, do sada su otvorena četiri Centra kreativnih industrija. Dva u Crnoj Gori (Bijelo Polje i Danilovgrad) i dva u BiH, u Jablanici i Konjicu. Projekat “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica” finansira Evropska unija, a zajednički provode općina Jablanica i Grad Konjic u saradnji sa organizacijom “Multimedijal” iz Bijelog Polja, Opštinom Danilovgrad i Udruženjem LiNK iz Mostara. Ukupna vrijendost projekta je 455.000 eura, od čega Evropska unija finansira 367.00 eura.

radiokonjic.ba

28.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]