17.8 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

U Konjicu večeras otvoren prvi MBL matematički kamp na Balkanu

45 srednjoškolaca iz više od 20 država svijeta učestvuje u radu kampa

U Konjicu je večeras otvoren prvi MBL matematički kamp na Balkanu Konjic u čijem radu će do 3. aprila učestvovati najbolji matematičari srednjoškolci iz cijelog svijeta. Kamp se održava u hotelu Garden city Konjic.

Boris Stanković, student prve godine Matematičkog fakulteta u Beogradu, nosilac svjetskih nagrada na polju matematike, projektni koordinator Maths Beyond Limits (MBL) Balkan kampa, je izjavio da su ponosni što u Konjicu otvaraju prvi Internacionalni matematički kamp na Balkanu, koji je jedan od najvećih događaja u istoriji bh akademske i naučne zajednice.
Riječ je o međunarodnom matematičkom kampu na kojem su prisutni učesnici iz više od 20 zemalja širom svijeta, najbolji svjetski matematičari srednjoškolci od Indije do Meksika. Njih će u narednih deset dana u prelijepom ambijentu hotelu Garden city i Grada Konjica podučavati najbolji svjetski predavači, vodeća imena svjetske zajednice koji dolaze sa Kembridža, Oksforda, Univerziteta u Čikagu, kao i vodeća imena regionalne matematičke zajednice. Vjerujemo da je ovaj događaj prilika da se stvore nevjerovatna prijateljstva, konekcije i jedan temelj odakle će mladi lideri da ponesu iskustva kojima će u budućnosti da mijenjaju svijet. 45 učesnika je odabrano vrlo zahtjevnim prijavnim procesom gdje rješavaju kvalifikacijski kviz, da vide kako izgleda istraživačka matematika, CV, motivacijsko pismo. Ono po čemu je kamp poseban jeste da će učesnici imati predavanja, ali to neće biti predavanja o matematici kako su navikli da slušaju u srednjoj školi. Ovi kampovi su posebni kao brend u Evropi jer donosimo predavanja o primjenama matematike u biznis svijetu i stavljamo u fokus matematiku kao naučnu disciplinu i kraljicu svih nauka. Biće i takmičenje u sklopu kampa i dodjela nagrada na kraju i nadam se da će i gradonačelnik Konjica, kao našeg najvećeg administrativnog parnera, da uruči nagrade najboljima” – izjavio je Stanković, koji je odgovarajući na pitanje kako je Konjic odabran da bude domaćin najboljim svjetskim matematičarima srednjoškolcima odgovorio da su željeli da prikažu nabolje od Bosne i Hercegovine.

“Od 2016.godine organizujemo matematičke kampove u Poljskoj, kroz koje je prošlo više od 350 učenika, koji su sada u Google, Microsoftu, na top univerzitetima i dobili smo čast da to dovedemo u Bosnu i Hercegovinu i željeli smo da prikažemo najbolje od Bosne i Hercegovine, a vjerujemo da je Garden city vjerovatno najbolje što smo im mogli ponuditi, da imaju sve uslove za svoj rad, ali i za zabavno opuštajuće aktivnosti. U sklopu toga biće i fakultativni izleti, obilazak Konjica, Titovog bunkera, a vodićemo ih i u Sarajevo, gdje će da se upoznaju sa svim ljepotama i kulturno istorijskom baštinom naše prijestolnice” – pojasnio je Boris Stanković.

u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
Boris Stanković

Mladim matematičarima dobrodošlicu u Konjic je poželio gradonačelnik Osman Ćatić.
“Počašćeni smo što se upravo u Konjicu održava internacionalni naučni kamp, jedan od najvećih matematičkih kampova za srednjoškolce, koji okuplja najbolje učenike i predavače iz čitave Evrope. S obzirom da cijenimo i nagrađujemo znanje i uspjehe svih mladih Konjičana, Bosanaca i Hercegovaca, koji se trude da se svojim znanjem i vještinama nametnu društvu, podrška Grada Konjica jednom ovakvom internacionalnom skupu je neupitna. Želim da se osjećate lijepo u Konjicu, pamtite ga po ugodnom boravku ovdje, uz napomenu da u ovom gradu imate prijatelje, ruku podrške i uvijek ste dobrodošli. Iskreno se nadam da je ovo samo početak jedne uspješne saradnje i da će i neki od mladih Konjičana, svojim znanjem i zalaganjem dostići nivo uspjeha kakve vi, učesnici ovog kampa, nižete u svom obrazovanju. Sretan sam što Bosna i Hercegovina ima mlade ambasadore kakvi ste vi. Neka znanje i uspjeh budu vodilja svima vama kroz život” – poručio je gradonačelnik Ćatić.

u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić

Jedan od predavača na kampu je 22-godišnji student matematike na Univerzitetu u Čikagu, SAD, Marc de Fontnouvelle.
“Volim matematiku i u Americi predajem u sklopu projekta koji pomaže učiteljima u čikaškim školama. Došao sam u Konjic jer mi je interesantna BiH i Balkan” – izjavio je Marc.

u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
Marc de Fontnouvelle

Andrej Krčmar je učenik prvog razreda Gimnazije Banja Luka, a prošle godine je osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju za učenike osnovnih škola.
“Ovdje sam prije svega da steknem nova matematička znanja, pogotovo što ćemo učiti više o primjenama matematike, što se ne predaje u našem školskom sistemu. Smatram da će mi biti vrlo korisno da proširim svoje vidike i znanje, a sa druge strane želim da uspostavim nove kontakte i mislim da će mi međunarodni kontakti biti vrijedni u daljem životu” – izjavio je Andrej, koji je bio učesnik i međunarodnih takmičenja.

u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
Andrej Krčmar

Ruth Plümer iz Njemačke treći put učestvuje na matematičkim kampovima.
“Dva puta sam bila na kampovima u Poljskoj, a prvi put sam u Bosni i Hercegovini. Moja dosadašnja iskustva iz kampova su pozitivna. Naučila sam dosta i stekla sam mnogo novih prijatelja, a to očekujem i od ovog kampa i zato sam se prijavila” – rekla je Ruth.

u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
Ruth Plümer

Jedan od organizatora kampa je Ervin Macić, učenik četvrtog razreda Druge gimnazije Sarajevo, matematičko-informatičko usmjerenje. Ervin je 2021.godine osvojio bronzanu medalju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, te srebrnu medalju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi.
“Ovaj matematički kamp je jedan unikatan kamp i nikada se ništa slično nije dešavalo na prostoru Balkana kada je riječ o broju najboljih internacionalnih učenika iz matematike. Imamo lijep kamp u Konjicu” – izjavio je Ervin.

u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
Ervin Macić

Organizator MBL matematičkog kampa Balkan Konjic je Udruženje za očuvanje multikulturalnosti-UM u BiH zajedno sa partnerima Hrvatskim matematičkim društvom, Savezom matematičara Makedonije, Društvom matematičara Srbije, Polish Children’s fondom i Naučnim društvom Vladimir Prelog.

u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
U Konjicu večeras otvoren prvi MBL matematički kamp na Balkanu
u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
U Konjicu večeras otvoren prvi MBL matematički kamp na Balkanu
u konjicu večeras otvoren prvi mbl matematički kamp na balkanu
U Konjicu večeras otvoren prvi MBL matematički kamp na Balkanu

radiokonjic.ba

25.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima