back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

“Dani Neretvice”: Udruženje SIN “Neretvica” organizovalo likovnu radionicu i književno veče

U organizaciji Zavičajnog udruženja za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog nasljeđa “Neretvica” (SIN “Neretvica”) održana je likovna radionica u sklopu manifestacije Dani Neretvice. Radionicu je vodio akademski slikar, član Udruženja likovnh umjetnika BiH i Društva likovnih umjetnika, Ibrahim Novalić koji je ovom prilikom prisutne ali i učenike upoznao s načinom slikanja uljanim bojama.

“Ove godine za razliku od prošle, likovnoj radionici su bili prisutni učenici OŠ Seonica, a profesor Novalić je prilikom slikanja koristio tehniku uljanih boja. Za učenike je to novina jer se nisu s tim susretali ranije tokom časova likovne kulture u školi, te im je ovom prilikom akademski slikar pojasnio na koji način se koristi ova tehnika. Za učenike je ovo bila posebna prilika da se upoznaju i druže sa akademskim slikarom, a njihovu sreću i zadovoljstvo time što su prisustvovali sinoć ovom događaju, najbolje opisuju osmjesi na njihovim licima jutros pri dolasku u školu i prepričavanje drugovima šta su naučili sinoć” kazala je za radiokonjic.ba Smaila Gabela članica udruženja SIN “Neretvica” i nastavnica Bosanskog jezika u OŠ Seonica i OŠ Parsovići.

"dani neretvice": udruženje sin “neretvica” organizovalo likovnu radionicu i književno veče
foto: SIN “Neretvica”

U sklopu likovne radionice nastala je slika koja je poklonjena Osnovnoj školi “Seonica”, a nakon radionice nastavljeno je druženje uz književno veče koje je vodio predsjednik udruženja SIN “Neretvica” Bajro Perva.

"dani neretvice": udruženje sin “neretvica” organizovalo likovnu radionicu i književno veče
Fotografija nastala tokom likovne radionice

“Tokom književne večeri svoja djela su nam predstavili književnici iz Hercegovine: Senadin Voloder koji je govorio o svojoj knjizi “Priče iz Hercegovine”, te književnik i novinar Selman Selhanović koji je predstavio svoje knjige “Savremeni mediji i djeca” i “Bošnjakinje govore”. U drugoj pomenutoj knjizi se govori o ženama koje su ostale same tokom agresije na BiH i koje su svoju djecu usmjerile na pravi put. Učešće u književnoj večeri dali su i članovi udruženja SIN “Neretvica” Ibrahim Turak, Šaćir Hrnjica i Suada Poturović koji su također objavili radove u Zbirkama, a ovo je bila prilika da se još jednom čitanjem stihova ili proze prisjetimo njihovih radova. Učenici OŠ Seonica upotpunili su ovo veče tako što su recitovali svoje radove koji su objavljeni u Zbornicima radova i knjigama koje je izdalo naše udruženje” istaknula je za Radio Konjic Smaila Gabela.

Na kraju književne večeri, učenicima OŠ Seonica (Selmi Miljević, Amili Moro, Ilhani Poturović, Aliju Macanović i Lejli Hodžić) dodjeljene su knjige književnika Selmana Selhanovića.

Likovna radionica i književno veče održani su u prostorijana FK Klis.

radiokonjic.ba

27.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima