-0.5 C
Konjic
29 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

Anesteziolog silovao ženu tijekom carskog reza, sve je snimljeno

Brazilska policija uhapsila je anesteziologa u bolnici Mulher Sao...

4 stabla iz Konjica u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022.”

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH,...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju PU Konjic za period od 21. do...

U područnoj školi u Bijeloj učenice iz Konjica

Djeca iz Bijele nastavu pohađaju u Konjicu

Škola u Bijeloj udaljena je od Konjica oko 5 kilometara. Nastavu u ovoj područnoj školi pohađaju dvije učenice iz Konjica, jer su do roditelja iz Bijele došle glasine da će se škola zatvoriti, te su djecu upisivali u Prvu ili Drugu osnovnu školu u gradu Konjicu.

u područnoj školi u bijeloj učenice iz konjica
Učiteljica Šejla Begeta

Ispred škole nas je dočekala učiteljica Šejla Begeta, koja je poručila:

                “U učionici budu dvije učenice, Asja i Esma. Asja je peti, a Esma je prvi razred. Odlično se slažu, nadopunjuju jedna drugu, starija pomaže mlađoj učenici. Uživamo u nastavi u prirodi jer je ovo  područje prelijepo. Nedavno smo prolazili kroz nastavno gradivo o jeseni i boravili u prirodi, sakupljali jesenje plodove. Radila sam i u Prvoj osnovnoj školi, ispratila generaciju koji su sada šesti razred, i razlika je rad u razredu sa više od dvadesetero djece, i rad u učionici sa dvije učenice. Ima i prednosti i mana. Prednost rada u Bijeloj je što se svakoj učenici mogu maksimalno posvetiti. Malo radimo gradivo iz prvog, malo iz petog razreda. Trenutno u školi nema djece iz Bijele, ali sigurna sam da će ih naredne godine biti.”

u područnoj školi u bijeloj učenice iz konjica
Učenice iz područne škole u Bijeloj

Djeca iz Bijele nastavu pohađaju u školama u gradu Konjicu, Prvoj ili Drugoj osnovnoj školi. Prema važećim zakonskim propisima roditelji bi na osnovu mjesta prebivališta djecu trebali upisivati u najbližu školu, ali kako su nam rekli neki od njih, koji su željeli ostati anonimni, strah da bi se u pola nastavnog procesa moglo desiti da se škola zatvori -jer su do njih dolazile takve informacije, bio je jači i presudan, te su djecu upisali  gradsku školu. Ispostavilo se da je taj strah bio neopravdan, jer se škola nije zatvorila. U nju su upisane dvije učenice iz Konjica, te će se zahvaljujući tome, od naredne školske godine u školu u Bijeloj moći upisati i djeca iz Bijele.

PROČITAJ:   „Udruženje veterana policije u Konjicu 1991.-1995.“ obilježilo 31.godišnjicu mobilizacije rezervnog sastava policije i Dan veterana policije
u područnoj školi u bijeloj učenice iz konjica
Asja, učenica petog razreda u učionici

Asja Begeta učenica je petog razreda i kaže:

                “Ranije sam išla u Drugu osnovnu školu. Ovdje mi je zanimljivije, volim kada učimo u prirodi. Voljela bih da ima više učenika, tako bi možda bilo malo bolje. Iako mi je mama učiteljica, nema popuštanja, sve moram odraditi i naučiti.”

Zahvaljujući Asji i njenoj drugarici Esmi, te odluci njihovih roditelja da ih ispišu iz centralne i upišu u područnu školu u Bijeloj, sljedeća generacija prvačića i djece iz Bijele imaće stvorene uslove za pohađanje nastave u ovoj školi.

U područnu školu u Bijeloj trebao se upisati i sin mještanke Amele Fišić. Kaže da je dijete upisala u Konjic jer je kasno saznala da će u Bijelu stići nova učiteljica sa dvije učenice.

u područnoj školi u bijeloj učenice iz konjica
Osnovna škola u Bijeloj

Bolja vremena i punije učionice u područnoj školi Bijela pamti i nastavnik islamske vjeronauke Armir Hodžić.

                “U školu dolazim jednom sedmično kada imamo dvočas iz islamske vjeronauke. Učenje u ovakvoj školi ima mnogo prednosti. Mana je to što nema djece jer djeca kroz druženje, igru, socijalizaciju, razvijaju brojne vještine. Postavlja se pitanje za nadležne, prije svega za osnivače, zašto se napuštaju mjesta u kojima ima dovoljno kapaciteta da škola ima veći broj učenika. Potrebno je napraviti jasne korake i smjernice da bi djeca u područnim odjeljenjima imala tu sigurnost i osjećaj da su na određen način važna kao i djeca iz centralnih škola”

u područnoj školi u bijeloj učenice iz konjica
Vjeroučitelj Armir dolazi jednom sedmično na nastavu u područnu školu u Bijeloj

Direktor Prve osnovne škole Omer Kozić poručio je da će u ovoj školi uskoro biti stvoreni veoma dobri materijalno-tehnički uslovi za boravak djece. Biće izvršena sanacija krova, trenutna učionica će biti pretvorena u salu, a na spratu će biti uređene dvije učionice. Djeca će imati svu potrebnu opremu, internet, sve ono što imaju djeca u centralnoj školi, poručio je za Radio Konjic direktor Kozić, te roditeljima iz Bijele obećao da će učenici imati sve uslove za pohađanje nastave u Bijeloj.

PROČITAJ:   Futsal klub Konjic: Dalibor Pudar šef stručnog štaba

radiokonjic.ba

04.10.2022.

zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

Možda vas zanima