20.4 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

U srijedu u Jablanici mirni protesti

Protesti se organizuju povodom fizičkog napada na uposlenicu hotela “Jablanica” od strane vlasnika hotela

“Podrška Enisi Klepo i svim ženama žrtvama nasilja. Nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvu!” naziv je mirnih protesta, koji će biti održani u Jablanici u srijedu, 09. avgusta, povodom fizičkog napada na Enisu Klepo, uposlenicu u hotelu „Jablanica“ u Jablanici, od strane vlasnika hotela Amira Džafića, koji se desio 01.avgusta 2023.godine.

u srijedu u jablanici mirni protesti
U srijedu u Jablanici mirni protesti

Organizatori protesta su Udruženje žena “Nera” Konjic, Udruženje žena “Most” Jablanica, Udruženje “Dignitet” Mostar, Udruženje građanki/na” Mostar, Udruženje “Univerzum” Mostar i Udruženje “Ja bih u EU” Sarajevo.

Želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne proteste, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno“, istaknuli su organzatori mirnih protesta.

Tokom mirnih protesta, koji će početi u 18 sati, biti će organizovana šetnja od stare kasarne u ulici Doljanka, nastaviti se ulicama Komuna Vejle, Zlatnih ljiljana, Nikole Bojanovića i Omladinsko šetalište.  

u srijedu u jablanici mirni protesti
U srijedu u Jablanici mirni protesti

Predsjednica Udruženja žena “Nera” iz Konjica Elvedina Alić je izjavila da je Udruženje žena “NERA” obezbjedilo autobus za odlazak na proteste u Jablanicu, sa autobuske stanica Kolonija u srijedu, 09. avgusta u 17h i da je prevoz besplatan, uz prethodnu najavu na viber broj 0603161053.

u srijedu u jablanici mirni protesti
U srijedu u Jablanici mirni protesti

Povodom slučaja fizičkog napada na uposlenicu u hotelu „Jablanica“ Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je skrenula pažnju da, iako je zabranjeno zakonom, nasilje nad ženama i nasilje u porodici još uvijek predstavlja jednu od najtežih i najrasprostranjenijih manifestacija neravnopravnosti spolova i diskriminacije u našem društvu.

U skladu sa navedenim, osuđujemo napad na uposlenicu hotela „Jablanica“ i pozivamo nadležne organe da efikasno provedu sve zakonom propisane radnje u cilju kažnjavanja počinioca i pomoći žrtvi ovog nasilja. Još jednom naglašavamo važnost adekvatnog i brzog odgovora svih nadležnih službi u cilju prevencije svih oblika nasilja nad ženama, podrške žrtvama i efikasnom procesuiranju počinilaca ovih djela” –  naveli su iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Osim udruženja i pojedinaca ovaj nemili događaj je osudio i načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović, poželjevši sugrađanki brz i uspješan oporavak.

Podsjećamo, iz MUP-a HNK saopštili su da je 01. 08. 2023.godine, u 20:50 sati, u PS Jablanica prijavila D.K. iz Jablanice da je u hotelu „Jablanica“ njenu kćerku E.K. (1995) fizički napao i nanio joj vidne povrede A.Dž. (1979). Isti je lišen slobode i zadržan u prostorijama za zadržavanje. Dežurni ljekar iz KBC Bijeli brijeg Mostar obavijestio je PU Mostar da je E.K. zadobila teške tjelesne povrede. Upoznat je nadležni tužilac, preduzete su sve potrebne mjere, naveli su iz policije.

radiokonjic.ba

Foto: Facebook, Arhiv radiokonjic.ba

06.08.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima