back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

U subotu promocija knjige” Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica”, autora Aziza Nuhića

U sklopu obilježavanja 15.aprila, Dana Armije RBiH, u subotu će u 20 sati u Bosanskoj sobi biti promovisana knjiga ”Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica”, autora Aziza Nuhića. Materijal za knjigu počeo je prikupljati u ratu, a sve što je dokumentovao, ugledat će svjetlost dana 30 godina nakon ratnih dešavanja.

u subotu promocija knjige" ljubinski odred u okviru ratne slike konjica", autora aziza nuhića
Aziz Nuhić

“Dokumentaciju sam počeo da sakupljam još tokom rata, a na knjizi sam intenzivno radio pet godina. Osnovni razlog da uradim ovu knjigu jeste da se sačuvaju od zaborava moji ratni drugovi, hrabri mladići “Ljubinskog odreda” koji su u najboljim godinama dali svoje živote za odbranu BiH. Drugi razlog je što je do sada urađeno oko 25 knjiga koje su radili autori sa strane i koji na izvitoperen način pokušavaju prikazati ratnu sliku Konjica i ratne događaje”-izjavio je Nuhić.

Rad na knjizi je bio mukotrpan, dodaje autor, jer je trebalo posložiti sve prikupljene činjenice.

“To je, zaista, bio naporan i mukotrpan posao. U početku nisam ni znao koliko je to odgovoran posao i tek kada sam se upoznao s profesorom Mesudom Herom, on mi je skrenuo pažnju, ali, evo, nakon pet godina drago mi je da je knjiga ugledala svjetlo dana”-istaknuo je Nuhić.

Promotori knjige “Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica” će biti general Mustafa Polutak, profesor Mesud Hero, viši kustos u Historijskom muzeju BiH i brigadir Armije RBiH Salem Hakalović. Moderator promocije bit će novinar Bajro Perva.

radiokonjic.ba

12.04.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima