22.3 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

U toku realizacija četvrtog projekta Grada Konjica i organizacije Muslim Aid – Osnaživanje ruralnog stanovništva kroz dodjelu steonih junica

Nakon što su krajem juna ove godine gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i direktorica organizacije Muslim Aid  Edina Šehić Saliji potpisali ugovor o realizaciji još jednog zajedničkog projekta socio- ekonomskog osnaživanja stanovništva, te nakon okončane procedure javnog poziva, danas je potpisivanjem ugovora sa korisnicima završen adminstrativni dio projekta u okviru kojeg će 20 Konjičana koji se bave poljoprivredom dobiti steone junice.

Za projekat vrijedan 115 hiljada KM, u kojem Grad Konjic participira sa 50 % sredstava, Muslim Aid sa 30%, a korisnici sa 20 %, prijavilo se preko 50 aplikanata, od kojih je komisija nakon provedene procedure javnog poziva odabrala 20 korisnika.

Raduje činjenica da je interes za ovaj projekat bio veliki i da upravo ljudi koji žive u ruralnim područjima, a bave se poljoprivredom žele proširivati svoja gazdinstva i na taj način stvoriti što bolje uslove za život svojih porodica, što nam je ustvari i bio cilj– kazao je gradonačelnik Ćatić, koji je čestitao korisnicima i poželio im puno sreće.

Muslim Aid u saradnji sa Gradskom upravom Konjic na obostrano zadovoljstvo uspješno realizuje već 4.projekat. Do sada smo realizovali dva projekta podrške plasteničkoj proizvodnji i jedan kroz dodjelu steonih junica i s obzirom da smo uvidjeli da to daje pozitivne rezultate i da postoji interes ove godine smo obnovili isti projekat socio-ekonomskog oporavka ruralnog stanovništva, koji provodimo kraju – kazala je direktorica organizacije Muslim Aid Edina Šehić Saliji, koja se zahvalila Gradu Konjicu na saradnji, najavljujući nove potencijalne projekte.

u toku realizacija četvrtog projekta grada konjica i organizacije muslim aid - osnaživanje ruralnog stanovništva kroz dodjelu steonih junica
Gradonačelnik Ćatić i direktorica Muslim Aid-a Šehić Saliji

Osman Bajić iz sela Dudle, koji se bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda na tradicionalan način, odnosno proizvodnjom  sira iz mijeha ovim projektom želi da uz postojeće 4 krave gazdinstvo proširi novim grlima, kako bi time povećao kapacitet proizvodnje, jer kako navodi ima redovne kupce i ne brine za plasman proizvoda.

Sela se gase, malo nas je ostalo tu da živimo, zato šta se god čovjeku pomogne da lakše živi i radi, vrijedno je i zahvalni smo na tome – poručuje Bajić.

Mediha Hodžić koja sa suprugom i četvoro djece živi u selu Nevidraci, gdje se bavi poljoprivredom i stočarstvom sretna je zbog ućešća u projektu, koji će njoj i njenoj porodici stvoriti mogućnosti za veću proizvodnju.

Hvala Gradu Konjicu i Muslim Aidu što su našli vremena i sredstava  da nam pomognu na ovaj način. Zadovoljna sam poslom koji radimo, jer sam kući s djecom, trudimo se koliko možemo, obezbjeđujemo sebi egzistenciju i uz to redovno uplaćujemo doprinose – kazala je Hodžić.

Dženana Boloban iz sela Treboje koja se sa suprugom Muamerom bavi kozarstvom i ovčarstvom, te proizvodnjom kozjeg sira, također smatra da je svaka pomoć dobro došla.

Imamo 35 koza i 200 ovaca, do sada nismo imali kravu i na ovaj način ćemo obebjediti mlijeko i kravlje mliječne proizvode za svoju porodicu, jer imamo dvoje male djece, a naravno ako bude viška proizvoda, to se uvijek može prodati, bar sada toga nedostaje na tržištu – kaže Dženana Boloban, mlada Konjičanka kojoj je poljoprivreda osnovno zanimanje i koja se raduje svakom koraku naprijed, kada je o riječ u uslovima za bolji život njene porodice.

u toku realizacija četvrtog projekta grada konjica i organizacije muslim aid - osnaživanje ruralnog stanovništva kroz dodjelu steonih junica
U toku realizacija četvrtog projekta Grada Konjica i organizacije Muslim Aid - Osnaživanje ruralnog stanovništva kroz dodjelu steonih junica
u toku realizacija četvrtog projekta grada konjica i organizacije muslim aid - osnaživanje ruralnog stanovništva kroz dodjelu steonih junica
U toku realizacija četvrtog projekta Grada Konjica i organizacije Muslim Aid - Osnaživanje ruralnog stanovništva kroz dodjelu steonih junica

Grad Konjic/radiokonjic.ba

04.09.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima