18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Maida Biber je učenica generacije Srednje škole Konjic u školskoj 2022./2023.godini

Titula učenice generacije Gimnazije pripala je Lamiji Dženetić, dok...

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

U toku sanacija putne komunikacije Košpina Luka-Gornji Čažanj-Milaševica

Oglasi

U toku je sanacija putne komunikacije Košpina Luka-Gornji Čažanj-Milaševica. Cilj je ovu dionicu sačuvati od propadanja, te održavati je prohodnom i prometnom za sve vrste vozila. Značajna je ova dionica za mještane sela Gornji Čažanj, za koje je ovo jedina alternativna putna komunikacija. Uz ovu 5 kilometara dugu dionicu, nalaze se imanja i voćnjaci mještana Kruščice pa je ovaj projekat sanacije za njih također, od izuzetne važnosti.

Na nivou sela Gornji Čažanj i Kruščica, formiran je Inicijativni odbor za projekat sanacije ove putne komunikacije. Član odbora, Ibro Hero, ističe da je upravo ova dionica pred sami početak agresije na BiH, probijena i sanirana sredstvima mještana Kruščice i Šumarstva “Prenj”, a podrška i entuzijazam mještana ovog podneblja ne izostaju ni danas.

” Građani pomenutih sela su, kao i uvijek, po pitanju bilo kojih akcija pokazali entuzijazam, pokazali da nisu zaboravili rodni kraj i mi smo oduševljeni odazivom ljudi i donatora. U prvoj fazi nam je Grad Konjic omogućio da se dionica mašinskim putem proširi, zatim smo se mi kao mještani organizovali i posjekli nisko rastinje uz samu prometnicu. To je urađeno na jučerašnjoj akciji, gdje je bilo više od 25 ljudi” kazao je Ibro Hero.


Radovi se na ovoj dionici nastavljaju dok se ne dosegne krajnji cilj, a to je betoniranje. Hero ističe da se radi o zahjevnoj dionici, ali masovan odaziv lokalnog stanovništva, donatora i prikupljena novčana sredstva kojima trenutno raspolažu, daju nadu Inicijativnom odboru i mještanima, da se ovaj projekat može privesti kraju.

“To je ipak makadamski put kojem su potrebne intervencije posebno u proljetnom i jesenjem periodu kada su velike kiše. Tako da, sanacija ovog dijela puta će biti aktuelna kroz cijelu godinu. Ako budemo imali više sredstava, onda ćemo ići u pravcu betoniranja određenih kritičnih dionica, jer makadam je – makadam, dok ne bude u betonoskoj formi mi nećemo biti mirni kroz kalendarsku godinu.”


Alternativni putni pravci su od opšteg značaja za Grad Konjic, ističe Hero:

“Imali smo primjer prije par godina, kada su bile velike kiše, da je taj regionalni put bio neprohodan i u tom slučaju se desila potpuna obustava saobraćaja. Uvijek morate imati alternativu.”

Saniranje ove dionice, ističe Hero, nosi posebnu sentimentalnu vrijednost za one koju su odavno napustili svoj rodni kraj, a rado mu se vraćaju jer sada će im put biti olakšan.
Akcija je i dalje u toku, a uplate pristižu svakodnevno. Svi oni koje žele saznati više o ovoj i proteklim aktivnostima, mogu to učiniti putem facebook grupe, “Kruščica.”


radiokonjic.ba
22.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima