Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Učenjem fatihe i odavanjem počasti obilježen Dan šehida u Konjicu

Obilaskom svih spomen obilježja podignutih u znak zahvalnosti i sjećanje na one koji su dali svoje živote za odbranu BiH i našu slobodu, obilježen je Dan šehida

Povodom Dana šehida u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Konjic upriličen je program koji je počeo u 10 sati na Trgu državnosti Alija Izetbegović. Tu je proučena fatiha, a nakon toga je upriličen obilazak i ostalih spomen obilježja u gradu.

učenjem fatihe i odavanjem počasti obilježen dan šehida u konjicu
Centralno spomen-obilježje šehida i poginulih boraca

Fatiha je proučena i odata počast pripadnicima Vojne policije, zatim na Partizanskom spomen-obilježju, na mezarju Musala, spomeniku Crni Labudovi, spomen-obilježju ubijenoj djeci Konjica, spomen-obilježju  maloljetnim pripadnicima ARBiH i MUP-a RBiH, te centralnom spomen-obilježju šehidima 4. Muslimanske slavne lahke brigade.

Program je završen učenjem Jasina na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije i obraćanjem glavnog imama Medžlisa IZ Konjic Refika ef.Delića, nakon čega je upriličen i bajramski prijem.

učenjem fatihe i odavanjem počasti obilježen dan šehida u konjicu
Šehidsko mezarje u Konjicu

Prilikom obraćanja mnogobrojnim sugrađanima i sugrađankama koji su bili na šehitlucima, glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef.Delić je između ostalog poručio:

„ U drugom bajramskom danu smo već tradicionalno kod naše braće koja su položila svoj život, a to je najvrjednije što nam Bog uzvišeni daje, da bismo mi živjeli u slobodi i da bismo  uživali u ovoj domovini, našoj lijepoj Bosni i Hervegovini. Obilaskom svih spomen obilježja u našem gradu jutros,  željeli smo se podsjetiti da ovaj bošnjački narod ni od koga nije ništa dobio. Za sve smo se svojom mudrošću, pameću, hrabroću izborili. Izborili smo se da sačuvamo svoju vjeru, da sačuvamo svoj identitet, da sačuvamo svoju državu i iznad svega da sačuvamo svoje dostojanstvo. U Danu šehida smo u šehitlucima da odamo dužno poštovanje našoj braći koja su položila svoje živote za ovu domovinu, da odamo poštovanje i njihovim porodicama, ali i da za sebe nađemo poruku i pouku ovdje na ovom mjestu, a ona bi možda bila da smo tu da naučimo da je suština našeg života na ovom svijetu kao vjernika, kao građana, kao ljudi, da se žrtvujemo za više ciljeve. Da sebe podsjetimo da bez žrtve nema ni uspjeha. Mi se danas često požalimo da nam je teško obavljajući naše funkcije, pozicije, zadatke a plaćeni smo za njih. Tu smo u šehidskom mezarju danas da se podsjetimo da su ova braća kojih se mi danas fatihom sjećamo, da su bez ikakve naknade, bez ikakvog dunjalučkog interesa bili spremni na žrtvu, a ta žrtva je značila položiti svoj život za ovu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.“

radiokonjic.ba

22.04.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima