back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Učitelj Uzeir Trešnjo-Učo: Treba voljeti tuđe dijete isto kao i svoje

Rijetki su oni koji se ne sjećaju svog prvog učitelja ili učiteljice, a to sjećanje najčešće nosi samo lijepe uspomene. Danas, kada se obilježava Međunarodni dan učitelja, donosimo priču o trenutno najstarijem učitelju u Drugoj osnovnoj školi Konjic. On se zove Uzeir Trešnjo, a od milja ga svi zovu Učo.

Rođen je u Čuhovićima, gdje je završio osnovnu školu, a potom Gimnaziju u Konjicu. U Sarajevu je završio Pedagošku akademiju i odmah po stjecanju zvanja, 1983.godine dobija posao u selu Lukomir. Nakon pola godine prelazi u područnu školu Šabići, a potom su uslijedile godine rada u Bjelimićima, Dubočanima, Džepima, dok je za vrijeme rata, bio angažovan u Čuhovićima. Posljednjih 15 godina radi u centralnoj školi u Konjicu. Dok sjedimo u školskoj prostoriji, rado nam priča o svome pozivu koji obavlja punih 39 godina. Kaže, kada je krenuo u prvi razred, prva dva dana nije htio ići na nastavu, a onda je trećeg dana došao njegov učitelj Stanislav Rezić, uzeo ga u naručje i odnio u školu.

„I od tada sam zavolio školu, svoga učitelja kao čovjeka i prosvjetnog radnika i tako se rodila želja da budem učitelj. U to vrijeme biti učitelj je bilo veliko. Imali smo autoritet, poštovanje. U svim selima u kojima sam radio bio sam izuzetno cijenjen. Svugdje mi je bilo lijepo raditi, nikada nisam imao problema s djecom, niti sam im ikada uputio ružnu riječ. Djeca su kao cvjetovi, kako ih zalijevaš, tako će dijete i odrasti“.

učitelj uzeir trešnjo-učo: treba voljeti tuđe dijete isto kao i svoje
Učitelj Uzeir Trešnjo sa svojim učenicima

Nastojao je, kaže, kroz svoj rad da djecu vaspitava, da budu pametna, mirna,  poslušna, ne samo njemu, nego i roditeljima. Nakon ove odgojne mjere, dolazila bi i obrazovna.

„Davao sam sve od sebe da me dijete sutra kada odraste gleda kao roditelja, prijatelja, kojeg će pozdraviti na ulici kada se sretnemo. Imam djece koju sada učim, a učio sam i njihove roditelje. Postavim se uvijek tako da me djeca vole, poštuju i tu ljubav koju osjećam prema njima nikada ne mogu zaboraviti“-kaže nam vidno emotivan učitelj Uzeir.

Uprkos brojnim zdravstvenim problemima, tri infarkta, dvije kliničke smrti, svakodnevne terapije, učitelj Uzeir, ne posustaje. Vrijedno i predano obavlja svoj posao, radujući se svakom novom danu koji će provesti sa svojim učenicima u razredu.

„Kada krenem od kuće na posao, osjećajući se nekada i malo lošije, to sve nestane kada uđem u razred. Kada sam sa djecom, tada sam najsretniji i najsposobniji. Mi se i šalimo, razgovaramo, dogovaramo, igramo, ali i učimo“.

učitelj uzeir trešnjo-učo: treba voljeti tuđe dijete isto kao i svoje
Učitelj Uzeir Trešnjo: Kada sam sa djecom, tada sam najsretniji

Iduće godine učitelj Uzeir puni 40 godina radnog staža. Zna da će odlazak u penziju biti emotivan, jer će mu, kako ističe, biti najteže odvojiti se od djece, svojih učenika.

„Biće mi žao djece, ali i kolega, koji su me uvijek poštovali i poštuju. Budućim kolegama poručujem da ne ulaze u razred ako nisu emotivni, „mehke“ duše, jer treba voljeti tuđe dijete isto kao i svoje“-poručio je učitelj Uzeir, čestitajući svim kolegama Dan učitelja.

radiokonjic.ba

05.10.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima