7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Udruženja žena “Nera” Konjic: U prošloj godini uspješno realizirali 10 projekata

Udruženje žena “Nera” Konjic osnovano je prije četiri godine s ciljem podrške ženama kroz ekonomsko osnaživanje, ali i pružanje edukacije iz različitih oblasti, kao što su broba protiv nasilja nad ženama i trgovine ljudima, rodno odgovorno budžetiranje i sl. Prema riječima Elvedine Alić, predsjednice Udruženja žena “Nera”, trenutno imaju 22 članice, a u prošloj godini su uspješno realizirali 10 projekata uz podršku domaćih i stranih donatora.

“Posebno bih se osvrnula na projekat “Naša bašta šarena”, koji se odnosi na brigu o majkama djece sa visokim postotkom invaliditeta, a finansira ga Ekumenska inicijativa iz Omiša. Također, izdvojila bih i naš najvažniji projekat, a to je Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva “Planeta ŽeNERA”, koji najvećim dijelom finansiraju naši prijatelji iz Italije. U prošloj godini smo započeli i projekat  bavljenja povrtlarstvom i vrtlarstvom na malim parcelama, a kasnije smo obuku proširli i na plasteničku proizvodnju. Uredile smo oglednu plasteničku parcelu, postavile jedan plastenik na Lisinu, zatim smo kupili motokultivator  nabavili repromaterijal za sadnju, alat, sjemena i đubrivo, tako da smo kompletirali ovu proizvodnju”-kazala je Alić.

Slične aktivnosti i projekti su nastavljeni i u 2023.godini. Kako nam je kazala predsjednica Udruženja žena “Nera”, u ovoj godini zavšava se projekat “Super mame”, u kojem učestvuje sedam korisnica. Projekat ima za cilj pružiti psihološku podršku i radno-okupacione terapije iz vrtlarstva majkama odrasle djece s visokim postotkom invaliditeta, uz podršku Fondacije za osnaživanje žena iz Sarajeva.

“Po završetku projekta “Super mame” naših sedam korisnica nastavlja učešće u projektu “Naša bašta šarena” i to će biti četvrti put da ovaj projekat podržava Ekumenske inicijativa iz Omiša. U narednom periodu će biti postavljena i dva nova plastenika, u Podorašcu i na lokaliteu Igmanske kapije, kao ogledne parcele za obavljanje terenske nastavu iz povrtlarstva. Tako da sada imamo tri plastenika koji su u vlasništvu Udruženja žena “ Nera” dvije godine, a onda će preći u vlasništvo vlasnica parcela na kojima su podignuti plastenici”– naglasila je Elvedina Alić, predsjednica Udruženja “Nera”.

Ovo konjičko udruženje žena sarađuje i sa Fondacijom INFOHOUSE na ekonomskom osnaživanju marginaliziranih žena, a u planu je da u ovoj godini realizira i projekat sa Fondacijom za osnaživanje žena “Sigurnost žena u digitalnom prostoru”. Sarađuju sa brojnim udruženjima i organizacijama iz BiH i regiona, a posebno izdvajaju saradnju sa Ambasadom Australije u Beču.

Članice udruženja redovno organiziraju i edukativne radionice, ali i same učestvuju u mnogim sličnim sadržajima. Četiri članice su uspješno završile obuku za certificirane pomagačice “Mreže 4P” u BiH u procesu zadovoljenja pravde osoba u procesu nasilja u porodici, kazala je Elvedina Alić, predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic, koja je nakon završene obuke za certificiranu pomagačicu, izabrana i za zamjenicu koordinatorice “Mreže 4P” u BiH.

radiokonjic.ba

14.03.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima