Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Udruženje “i” Konjic: Danas održano druženje roditelja i djece

Druženju su prisustvovali gradonačelnik Osman Ćatić i direktorica Centra za socijalni rad Konjic Nadira Đapo, a održano je povodom obilježavnja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Udruženje roditelja, djece i omladine sa cerebralnom paralizom i ostalim teškoćama u razvoju “i” Konjic organizovalo je danas druženje za svoje članove povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se svake godine obilježava 3.decembra. Druženju su prisustvovali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i direktorica Centra za socijalni rad Konjic Nadira Đapo, a u razgovoru sa roditeljima, iskazali su spremnost u pružanju podrške članovima udruženja i njihovim aktivnostima i u narednom periodu. Udruženje trenutno okuplja 32 porodice, a očekuju se i nova učlanjenja, kazao je Amir Nuhić, predsjednik Udruženja “i” Konjic.

udruženje "i" konjic: danas održano druženje roditelja i djece
Amir Nuhić, predsjednik Udruženja “i” Konjic i gradonačelnik Osman Ćatić

“Danas smo organizovali druženje osoba sa invaliditetom i njihovih roditelja povodom 3.decembra, Međuanrodnog dana osoba sa invaliditetom. Drago mi je da su danas sa nama gradonačelnik Osman Ćatić i direktorica Centra za socijalni rad Konjic Nadira Đapo, koji su nam velika podrška. Svrha ovog druženja je da se obilježi taj dan i da se neke korisne stvari urade. Sada imamo 32 porodice, a imamo još nekoliko porodica koje trebaju da donesu dokumentaciju i da se uključe. Daleko je veći broj tih porodica u ruralnim područjima koji ne znaju da udruženje postoji i ne znaju da bi neke privilegije mogli ostvariti kao članovi udruženja, ako ništa, u smisli komunikacije sa drugim roditeljima, što je izuzetno značajno za roditelje mlađe djece”-kazao je Nuhić.

Grad Konjic će u narednom periodu podršku radu Udruženja “i” usmjeriti u dijelu koji se odnosi na izgradnju Dnevnog centra u Čelebićima, naveo je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

“Grad Konjic nastoji da bude prisutan na ovakvim i sličnim aktivnostima koje organizuje Udrženje “i” i kontinuitetu smo tu prisutni, jer nam je želja da kroz ovakva druženja vidimo koje su potrebe udruženja i roditelja i da adekvatno regujemo. Najbolji način za to su aktivnosti na izgradnji Dnevnog centra. Prva faza je urađena, a sada slijedi druga faza. To je jedan dječiji mobilijar prilagođen za tu kategoriju djece i već smo u saradnji sa roditeljima na tragu toga kako bi trebao izgledati taj dječiji park. Aktivnosti odmah kreću poslije Nove godine”-najavio je gradonačelnik Ćatić, dodavši da će jedna od aktivnosti koja se planira za narednu godinu, a koju će Grad Konjic podržati, biti i izrada kalendara i čestitki, a u cijeli projekat bili bi uključeni sugrađani i privredni subjekti koji bi kroz otkup kalendara i čestitki pomogli Udruženju “i” odnosno roditeljima i njihovoj djeci.

Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad u Konjicu, kazala je da je njihova ustanova prva kojoj se roditelji obraćaju za pomoć, pa su i njihova nastojanja usmjerena u tom pravcu, da uvijek budu na raspolaganju roditeljima za sve vidove pomoći odnosno pružanje potrebnih informacija oko ostvarivanja njihovih prava.

udruženje "i" konjic: danas održano druženje roditelja i djece
Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad Konjic

“Naša saradnja sa Udruženjem “i” već traje godinama i ovo je prilika da govorimo o potrebama osoba sa invaliditetom i da zajedno radimo na poboljšanju njihovih uslova. U svemu tome kreira se i politika na lokalnom nivou koja će, također, ići u prilog osoba sa invaliditetom”-kazala je Đapo.

Roditeljima djece sa teškoćama u razvoju jako su važna ovakva druženja, jer imaju priliku da iznesu svoje probleme i da ih zajedno pokušaju riješiti s lokalnom zajednicom. Danas ih je posebno obradovala informacija da će Grad Konjic nastaviti pomagati izgradnju Dnevnog centra.

udruženje "i" konjic: danas održano druženje roditelja i djece
Udruženje “i” Konjic okuplja 32 porodice

“Uspjeli smo dogovoriti i postići velike ciljeve za izgradnju našeg centra, koji nam jako mnogo znači. Ono što je nama bila vodilja cijelo ovo vrijeme je da imamo jedan takav centar u kojem će naša djeca moći boraviti i u kojem će moći biti zadovoljene sve njihove potrebe, za druženjem, eduakcijom i okupacijom. Mislim da smo na dobrom putu, zahvaljujući gradonačelniku i našem predsjedniku”-kazala je Zorica Šilić, majka djeteta sa teškoćama u razvoju.

radiokonjic.ba

04.12.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima