4.4 C
Konjic
6 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Udruženje “I” Konjic: Djeca su s radošću dočekala povratak u Dnevni centar

Udruženje roditelja, djece i omladine sa poteškoćama u razvoju „I“ iz Konjica okuplja oko 85 članova, među kojima je 30-ak djeca sa poteškoćama u razvoju, a njih 17 pohađa Dnevni centar, koji djeluje pri Prvoj osnovnoj školi Konjic.

Nova školska godina je počela prema ustaljenom planu i programu na zadovoljstvo roditelja i djece, kazao je Amir Nuhić, predsjednik Udruženja „I“ iz Konjica.

“Djeca u Dnevnom centru borave tri sata u dvije smjene. Imamo osiguran kombi za prevoz od kuće do centra i nazad, kao i pomoć asistenta tokom vožnje, i to puno znači roditeljima, jer ne moraju svaki dan pratiti dijete do centra. Trenutno imamo djecu koja dolaze iz grada, ali i ruralnih područja, iz Bolobona, Idbra, Podorašca, Bijele. Sigurno bi bilo još djece, ali smo ograničeni zbog prevoza”-kazao je Nuhić.

Kako bi se u tom dijelu napravili određeni pomaci, Udruženje je pokrenulo i inicijativu da se izgradi novi Dnevni centar, u kojem bi moglo boraviti više djece i to nekoliko sati u toku dana.

“Naša su nastojanja usmjerena ka izgradnji novog prostora u kojem bi imali puno više mogućnosti. Djeca bi mogla ostajati u centru osam-devet sati, što bi puno značilo zaposlenim roditeljima. Prošle godine nam je dodijeljen objekat u Čelebićima, i sada je potrebno uraditi sanaciju i prilagođavanje prostora za djecu sa poteškoćama u razvoju. Grad Konjic je za ovu godinu izdvojio 50.000 KM, raspisan je tender i jedan dio radova bi se trebao uraditi u ovoj godini, a cijela sanacija završiti u toku naredne” -naveo je Nuhić.

Predsjednik Udruženja „I“ govorio je i o novčanim naknadama, odnosno invalidninama koje ostvaruju djeca sa poteškoćama u razvoju. Kaže, da su već godinama isti iznosi invalidnina, što je poražavajuće.

“Dijete koje je 100% invalid ima mjesečnu invalidninu u iznosu od 108 KM i zajedno sa tuđom njegom i ostalim privilegijama to je ukupno 408 KM. Malo se pomaže ovoj populaciji i dok se nekim drugima kategorijama, koliko-toliko povećavaju naknade, za djecu sa poteškoćama u razvoju to nije slučaj. Recimo, imamo osobu koja je invalid i vozi automobil, a s druge strane, imamo dijete kojem je potrebna njega 24 sata, i u oba slučaja, isti je iznos invalidnine, što je sramotno”-istaknuo je Amir Nuhić, predsjednik Udruženja „I“ iz Konjica.

Uprkos svemu, Udruženje nastoji pomoći svojim članovima koliko može, a u tome im često pomažu pojedinici, organizacije i kolektivi koji svojim novčanim donacijama olakšavaju njihovo djelovanje.

radiokonjic.ba

28.09.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima