6.5 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Bosanski ćilim na zelenoj površini

Lijepe slike našeg grada Već nekoliko dana zelenu površinu u...

Užasan epilog prometne nesreće u Vitezu, ima teško povrijeđenih, među njima i djece

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kasno sinoć na magistralnom...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Udruženje “I” Konjic: Djeca su s radošću dočekala povratak u Dnevni centar

Udruženje roditelja, djece i omladine sa poteškoćama u razvoju „I“ iz Konjica okuplja oko 85 članova, među kojima je 30-ak djeca sa poteškoćama u razvoju, a njih 17 pohađa Dnevni centar, koji djeluje pri Prvoj osnovnoj školi Konjic.

Nova školska godina je počela prema ustaljenom planu i programu na zadovoljstvo roditelja i djece, kazao je Amir Nuhić, predsjednik Udruženja „I“ iz Konjica.

“Djeca u Dnevnom centru borave tri sata u dvije smjene. Imamo osiguran kombi za prevoz od kuće do centra i nazad, kao i pomoć asistenta tokom vožnje, i to puno znači roditeljima, jer ne moraju svaki dan pratiti dijete do centra. Trenutno imamo djecu koja dolaze iz grada, ali i ruralnih područja, iz Bolobona, Idbra, Podorašca, Bijele. Sigurno bi bilo još djece, ali smo ograničeni zbog prevoza”-kazao je Nuhić.

Kako bi se u tom dijelu napravili određeni pomaci, Udruženje je pokrenulo i inicijativu da se izgradi novi Dnevni centar, u kojem bi moglo boraviti više djece i to nekoliko sati u toku dana.

“Naša su nastojanja usmjerena ka izgradnji novog prostora u kojem bi imali puno više mogućnosti. Djeca bi mogla ostajati u centru osam-devet sati, što bi puno značilo zaposlenim roditeljima. Prošle godine nam je dodijeljen objekat u Čelebićima, i sada je potrebno uraditi sanaciju i prilagođavanje prostora za djecu sa poteškoćama u razvoju. Grad Konjic je za ovu godinu izdvojio 50.000 KM, raspisan je tender i jedan dio radova bi se trebao uraditi u ovoj godini, a cijela sanacija završiti u toku naredne” -naveo je Nuhić.

Predsjednik Udruženja „I“ govorio je i o novčanim naknadama, odnosno invalidninama koje ostvaruju djeca sa poteškoćama u razvoju. Kaže, da su već godinama isti iznosi invalidnina, što je poražavajuće.

PROČITAJ:   Uništene korpe za otpatke

“Dijete koje je 100% invalid ima mjesečnu invalidninu u iznosu od 108 KM i zajedno sa tuđom njegom i ostalim privilegijama to je ukupno 408 KM. Malo se pomaže ovoj populaciji i dok se nekim drugima kategorijama, koliko-toliko povećavaju naknade, za djecu sa poteškoćama u razvoju to nije slučaj. Recimo, imamo osobu koja je invalid i vozi automobil, a s druge strane, imamo dijete kojem je potrebna njega 24 sata, i u oba slučaja, isti je iznos invalidnine, što je sramotno”-istaknuo je Amir Nuhić, predsjednik Udruženja „I“ iz Konjica.

Uprkos svemu, Udruženje nastoji pomoći svojim članovima koliko može, a u tome im često pomažu pojedinici, organizacije i kolektivi koji svojim novčanim donacijama olakšavaju njihovo djelovanje.

radiokonjic.ba

28.09.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima