back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Udruženje „Nera“: snažne poruke povodom „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

Udruženje žena „Nera“ Konjic je večerašnjom radionicom o temi „Femicid kroz istoriju – vještice i anđeli“ okončalo ovogodišnje aktivnosti povodom obilježavanja globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja se provodi od 25.novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Članica Udruženja „Nera“ Maida Jugović bila je voditeljica radionice, koja je održana u „Oazi“, a u sklopu koje je učesnicama predstavila položaj žena kroz historiju.

Žene su uvijek bile potlačene, nisu imale pravo glasa i kroz historiju su se morale boriti da bi ostvarile svoja osnovna prava za život“ – rekla je između ostaloga Jugović.  

udruženje „nera“: snažne poruke povodom „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“
Maida Jugović

Predsjednica Udruženja „Nera“ Konjic Elvedina Alić za radiokonjic.ba je izjavila da su članice udruženja ove godine tokom „16 dana aktivizma“ realizovale tri važne aktivnosti za svoje udruženje, ali i za feministički pokret.

Prvo smo drugog decembra upriličile književno veče sa aktivisticom i književnicom iz Gruda Žanom Alpeza pod nazivom „Književnim perom protiv nasilja i netolerancije“ želeći poslati poruku da se nenasilnim putem jedino može pobijediti nasilje. U utorak, 6.decembra, smo organizovale uličnu akciju podijele letaka sa važnim porukama ženama sa obilježenim datumima koji su važni u borbi protiv nasilja nad ženama“ – navela je Alić navodeći da je večerašnja radionica završni dio ovogodišnjih aktivnosti u sklopu „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Zadovoljna sam odzivom građanki i temama koje smo obradili. Čini mi se da smo iz Konjica poslali jednu pravu, žensku aktivističku sliku i da smo ostavile pečat ove godine u obilježavanju globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ – poručila je predsjednica Udruženja „Nera“ Konjic.

udruženje „nera“: snažne poruke povodom „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“
Udruženje „Nera“: snažne poruke povodom „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

radiokonjic.ba

07.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
rtvka@bih.net.ba
kontakt@radiokonjic.ba
+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]