13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Udruženje penzionera Konjic prigodnim aktivnostima obilježilo Dan penzionera

Udruženje penzionera Konjic osnovano je 1998. godine i tokom svih proteklih godina uvijek su nastojali pomoći svome članstvu u skladu sa svojim mogućnostima. Danas, kada obilježavaju Dan penzionera, još jednom su ukazali na potrebu da se pomogne ovoj populaciji, koja veoma teško živi, posebno penzioneri sa minimalnom penzijom od 420 maraka. Iako nemaju puno razloga za slavlje, rukovodstvo udruženja je prigodnim aktivnostima obilježilo 25. oktobar.

Održali su svečanu sjednicu Upravnog odbora i podijelili paklone penzionerima koji se nalaze na liječenju u Općoj bolnici Konjic, kao i članovima koji su rođeni od 1936. do 1940. godine, kazao je Redžo Mujkić, predsjednik Skupštine Udruženje penzionera.

udruženje penzionera konjic prigodnim aktivnostima obilježilo dan penzionera
Redžo Mujkić, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Konjic

“Ranijih godina smo posjećivali članove starije od 90 godina, no uvidjeli smo da svake godine posjećujemo, uglavnom, iste osobe, tako da smo od prošle godine uveli novu praksu, a to je da posjećujemo različita godišnja. Prošle godine smo završili do 1936.godišta, a ove godine ćemo posjetiti 282 člana od 1936. do 1940.godišta i podijeliti im prigodne poklone”-naveo je Mujkić.

Prostorije Udruženja penzionera danas je posjetio i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić. On je saslušao neke od glavnih problema penzionera, kazavši da će Grad Konjic nastaviti da pomaže ovoj populaciji.

“Cijeneći sve ono što su ovi ljudi učinili da mi danas imamo ovakav naš Konjic i BiH, iz poštovanja prema njima i prema njihovim godinama, udruženju i svim članovima, želja mi je da u skladu sa svojim mogućnostima što više  provodim vremena sa ovakvim ljudima, jer ideje i sugestije koje dobijem od njih su korisne i treba ih sigurno čuti. Kao Grad i administracija pomagali smo, pomažemo i pomagat ćemo i u budućnosti”-rekao je gradonačelnik Ćatić.

Na području Grada Konjica ima oko 3800 penzionera, a njih 2349 su učlanjeni u Udruženje penzionera. Prema riječima Redže Mujkića, predsjednika Skupštine Udruženja penzionera, broj je znatno manji u odnosu ne protekle godine, a kao razlog navodi veliku smrtnost članstva.

Sada imamo za oko 700-800 manje članova, a sve je posljedica velike smrtnosti, posebno u posljednje dvije godine pandemije, kada je umrlo dosta naših članova”-istaknuo je Mujkić.

On je govoreći o statusu penzionera kazao da oni generlano teško žive, ali je, donekle, lakše penzionerima u ruralnim područjima, koji se bave poljoprivredom i na taj način doprinesu kućnom budžetu.

“Status penzionera bih mogao podijeliti u dvije kategorije. Penzioneri koji žive u gradu, njima je dosta teže, nego onima koji žive u ruralnim područjima i baveći se poljoprivredom doprinose kućnom budžetu. Iako, generalno, svi teško žive, posebno kad se zna da više od 60% penzionera ima minimalnu penziju od 420 KM. Kad se taj iznos rasporedi na raznorazne izdatke, ostaje jako malo za svakodnevni život”-kazao je Redžo Mujkić, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Grada Konjica.

Članstvo u udruženju je dobrovoljno, a članarina iznosi 1 i 2 marke. Najveći dio aktivnosti finansira se od sredstava članarine, a godišnje od Grada Konjica dobijaju šest hiljada maraka. Iz Udruženja penzionera poručuju da ne mogu odgovoriti na sve potrebe i zahtjeve penzionera, ali nastoje kroz određene pogodnosti, kao što je nabavka drvnog ogrjeva na rate, povoljnije banjsko liječenje i podjelu poklon paketa, olakšati barem donekle težak život penzionera u Konjicu.

radiokonjic.ba

25.10.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima