-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Udruženje penzionera Konjic sutra obilježava Dan penzionera

Dan penzionera u Federaciji BiH obilježava se 25. oktobra svake godine, počev od ’97., kada su penzioneri ukazali na težak materijalni, socijalni i zdravstveni položaj, protestima pred zgradom Vlade Federacije BiH. Povodom Dana penzionera, Udruženje penzionera Konjic, sutra u prostorijama udruženja organizuje druženje za sve članove, kazao je predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Grada Konjica, Redžo Mujkić.

„Udruženje penzionera u svom klubu organizuje druženje sa svojim članovima. U posjetu će doći i gradonačelnik Osman Ćatić, pričat ćemo o zahtjevima i problemima penzionera. Iz objektivnih razloga nismo mogli danas oragnizovati obilježavanje, tako da, sutra, s početkom u 9 sati svi penzioneri su pozvani da nam se pridruže“ – kazao je Mujkić.

I ove godine povodom obilježavanja Dana penzionera, Udruženje je obezbijedilo poklon bonove za svoje najstarije članove. Također, Udruženje provodi i stalne aktivnosti koje se tiču brige o penzionerima u socijalnoj potrebi.

udruženje penzionera konjic sutra obilježava dan penzionera
Udruženje penzionera Konjic sutra obilježava Dan penzionera

„Pokušavamo koliko možemo da olakšamo penzionerima, tako da smo u skladu sa našim mogućnostima u okviru skromne čestitke našim penzionerima podijelili poklon bonove, koje oni mogu iskoristiti u prodavnicama za kupovinu namirnica, kako bi ovaj dan proveli ugodnije. Stalne su naše aktivnosti pomoći penzionerima u socijalnoj potrebi, da ljudi mogu nabaviti ogrijev, da mogu otići na banjska liječenja, a oni koji su zdraviji, za njih organizujemo izlete. Onima koji su zdraviji i u stabilnoj finansijskoj situaciji želimo da nikada ne budu u potrebi socijalne pomoći“- naveo je Mujkić, dodavši da je u okviru obilježavanja Dana penzionera uobičajno i održavanje sjednice Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH.

„Danas je  sjednica  u Zenici na kojoj će se istaknuti naši zahtjevi prema Vladi Federacije BiH i prema višim institucijama. Udruženja su navela svoje zahtjeve, koji se tiču vanrednog povećanja penzija, uslijed povećanja cijena životnih namirnica i režija“ – istaknuo je Mujkić.

Već odavno je poznato kako penzioneri u Bosni i Hercegovini žive u izuzetno teškoj situaciji. Razgovarali smo sa konjičkim penzionerima, a iz razgovora s njima saznali smo da penzije nisu dovoljne kako bi se osigurale sve mjesečne potrebe. Istaknuli su da je iznos penzija nizak, dok cijene osnovnih životnih namirnica i dalje rastu.

„Penzije su niske, ovo je Bosna i Hercegovina i mi nismo u nekom izobilju. Preživjeti se mora kolike god su penzije, potrebni su dodaci kako bi nam se olakšalo“- naveo je jedan od konjičkih penzionera.

„Cijene su visoke, svaki dan su sve veće, a penzije su male. Kada se povećavaju plate, zašto se ne povećaju i penzije. Prema sadašnjoj situaciji trebala bi i minimalna penzija biti 1000 KM“-dodao je drugi penzioner.

Mnogim penzionerima neophodna je pomoć ostalih članova porodice.

„Iznos moje penzije je 536 KM, dok platim tablete i režije skoro da ništa ne ostane. Djeca mi pomažu. Više bi značilo da povećaju penziju, nego da nam daju jednokratnu pomoć od 100 KM. Sreća pa imam djecu koja mi pomažu“-mišljenja je jedan od konjičkih penzionera.

Radio Konjic upućuje iskrene čestitke svim penzionerima, a povodom Dana penzionera danas smo u našem programu podijelili deset poklon paketa koje su obezbjedili naši poslovni partneri, firme MBH Prom i Monter.

radiokonjic.ba

25.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima