-1.5 C
Konjic
5 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Košarkašice Konjica ostvarile osmu uzastopnu pobjedu u prvenstvu

ŽKK Konjic je večeras na domaćem terenu pobijedio Čelik...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

FK Igman: Treća uzastopna pobjeda

FK Igman je danas u trećoj pripremnoj utakmici pobijedio...

KK Konjic odigrao prvu utakmicu u nastavku sezone

Košarkaški klub Konjic je večeras na domaćem terenu odigrao...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

Udruženje poljoprivrednika FBiH: “Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima, organizovat ćemo proteste i blokade”

U budžetu FBiH za 2023. godinu za podsticaje poljoprivrede planirano je 160. miliona KM, što je za pedeset posto više nego u 2022. godini, kada je za ovu namjenu bilo izdvojeno 106 miliona KM. Udruženje poljoprivrednika FBiH zahjteva da iz budžeta za tekuću godinu za te svrhe bude izdvojeno  200 miliona KM, kazao je za Radio Konjic predsjednik pomenutog Udruženja Nedžad Bićo, te dodao: “ Predviđena izdvajanja za podsticaje poljoprivredi nisu ni blizu dovoljnog za potrebe poljoprivrednih proizvođača s obzirom da je sve poskupjelo, pa tako i poljoprivredni inputi. Tih 200 miliona KM ne mogu pokriti sve troškove koje poljoprivredni proizvođači imaju, ali ako ništa može se zadržati postojeća proizvodnja” Ukoliko se ne udovljinašim zahtjevima, bit ćemo primorani na proteste i blokade.

Udruženje poljoprivrednika FBiH: "Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima, organizovat ćemo proteste i blokade"
Nedžad Bićo predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH

Na satsanku koji je održan u Livnu a kojem su prisustvovala udruženja FBiH, dogovoreno je da se zahtjeva uvođenje novih poljoprivrednih prizvodnji koje do sad nisu podsticajne, kao što su plastenička proizvidnja. Osim toga traže da se oformi Agencija za plaćanje u poljoprivredi, kako se ne bi doveli u sadašnju situaciju. Sva udruženja poljoprivrednika u Federaciji saglasna su da u zahtjevu za podsticaj u poljoprivredi bude izdvojeno 200 miliona KM.

Za poljoprivrednike FBiH prethodna godina bila je posebno teška. “Mnogo je razloga koji su utjecali na to da 2022. godinu pamtimo kao tešku godinu. Neki od njih su rat u Ukrajini, suše, poskupljenje inputa koji se koriste u poljoprivredi ali i nedostatak repromaterijala koji se u istoj koriste. I ova zima u 2023. godini će snositi posljedice prošle godine kroz nedostatke stočne hrane” istaknuo je za radiokonjic.ba Nedžad Bićo.

Iz Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic zadovoljni su podsticajima koji su konjički poljoprivrednici dobili tokom 2022. godine., te je u toj godini za iste namjene sa sva tri nivoa vlasti izdvojeno ukupno 1 103. 965 KM. 

PROČITAJ:   Priča o Restoranu gdje se obrok ne plaća

615. zahtjeva je upućeno prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK s tim da neki proizvodači imaju više poljoprivrednih kultura u svojoj proizvodnji, kazala je za Radio Konjic Izeta Macić iz stručne službe Sveza, te dodala: “Kantonalni nivo je početkom ove godine krenuo sa isplatama, a prema našim podacima novčana sredstva koja će se isplatiti našim članovima, poljoprivrednim proizvođačima sa područja Konjica su u iznosu 619. 238 KM”.

Udruženje poljoprivrednika FBiH: "Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima, organizovat ćemo proteste i blokade"
Izeta Macić; Stručna Služba Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic

Kada je u pitanju Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, preko stručne službe Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, obrađeno je 130. zahtjeva koji se tiču animalne i biljne proizvodnje te kapitalnih ulaganja. Sa Federalnog nivoa izdvojeno je 292. 570 KM, s tim da je jedan dio već isplaćen, dok će kapitalni dio biti isplaćen uskoro u iznosu od oko 50.000KM.

Javni poziv za poljoprivredne podsticaje za 2022. godinu Grad Konjic je raspisao početkom prošle godine te je isti završen u mjesecu junu.

“Kada je u pitanju Grad Konjic, imali smo 180. aplikanata  za biljnu i animalnu proizvodnju i podršku poljoprivrednim proizvođačima koji imaju registrovane poljoprivredne obrte. Grad Konjic je konjičkim poljoprivrednicima, članovima Saveza isplatio ukupno 142. 157 KM” naglasila je Izeta Macić.

U 2022. godini dosta malih poljoprivrednih proizvođača je u FBiH ugasilo svoje farme, jer nisu mogli da svoje potrebe prilagode troškovima, a ukoliko se njihovi zahtjevi ne uvaže, dakle ukoliko se iz budžeta za poljoprivredu ne izdvoji 200 miliona KM, mnogi poljoprivredni proizvođači će i u ovoj godini biti primorani  ugasiti svoje farme.

radiokonjic.ba

12.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

PROČITAJ:   Tromjesečni projekat Centra za edukaciju i istraživanje – CEI Konjic pod nazivom “Metematičko-informatička edukacija za mlade” uspješno je završen

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima