16.5 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Druga osnovna škola Konjic upriličila prijem za prvačiće

U centralnoj i područnim školama upisano 88 učenika Danas je...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

10.FGBIH: Odigrana predstava “Isus, sin čovječiji”

Hrvatsko narodno kazalište Mostar večeras je na Festivalu glumca...

Udruženje poslodavaca FBiH: Predstavljanje dokumenta “Šta poslodavci očekuju od vlasti”

Oglasi

Udruženje poslodavaca FBiH ovih dana realizuje najavljene aktivnosti konsultacija s političkim strankama i međunarodnim organizacijama u BiH s ciljem hitnog usvajanja zakonskih rješenja koja će doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i rasterećenju cijena rada.

Poslodavci traže da prioritetne aktivnosti vlasti, nakon uspostavljanja skupština i vlada na svim razinama vlasti u BiH, budu tematske sjednice posvećene položaju privrede u BiH i zaustavljanju odljeva radne snage. Stručnim skupovima koje ovih dana organizuju u gradovima širom BiH, UPFBiH ima za cilj da u ranoj fazi uspostave prioriteta od strane nove vlasti, dogovore šta je to što poslodavci u čitavoj Federaciji vide kao prioritete za realizaciju, te da vlastima predstave dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”. Ovaj dokument predstavlja listu sa 35 do 40 aktuelnih stručnih preporuka, prijedloga i propisa koje je neophodno odmah donijeti kako bi se ublažio veliki pritisak na poslovanje u FBiH, čije usvajanje će omogućiti unaprijeđenje položaja radnika i standarda svih građana.

Ti stručni skupovi se organizuju u sklopu projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju utjecaja poduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH” – EISE projekat koji provodi UPFBiH i Unija poslodavaca RS, a kojeg finansira Evropska Unija .

Ono što je zaključeno na dosadašnjim održanim stručnih skupovima u Tuzli, Zenici,Travniku, Sarajevu i Mostaru je veliki problem  nedostatka radne snage. “BiH postaje Zemlja koja bez obzira na službene evidencije stotina hiljada nezaposlenih, sve teže dolazi do kvalitetne radne snage. Na skupovima smo upoznali predstavnike političkih partija i budućih vlasti da moraju na adekvatan način popraviti sva primanja radnika u preduzećima kako bi radnici prepoznali svoju budućnost u BiH. Nažalost, posljednje dvije godine možemo vidjeti masovan odlazak naših radika van granica BiH” kazao je za Radio Konjic direktor UPFBiH Mario Nenadić.

Udruženje poslodavaca FBiH: Predstavljanje dokumenta "Šta poslodavci očekuju od vlasti"
Foto: UPFBiH- direktor UPFBiH Mario Nenadić

Konkretne mjere koje bi mogle pomoći rješavanju ovog problema su reforme obrazovanja i njegovo prilagođavanje tržištu rada: “Na kantonalnim nivoima se pod hitno moraju donijeti propisi koji se odnose na dualno obrazovanje kako bismo omogućili brže prekvalifikacije iz jednog zanimanja u drugo i brže prilagodbe našeg obrazovnog sistema potrebama tržišta rada” dodao je direktor UPFBiH.  

Istaknuta je i potreba hitnog smanjenja doprinosa, poreza, parafiskalnih nameta i drugih obaveza na teret poslovanja privrednih društava, te potreba smanjenja obaveza privrednih društava po osnovu zdravstvenog i socijalnog osiguranja, odvajanja ovih fondova od evidencije nezaposlenih osoba i aktivnih tražitelja posla.

Jedan od prijedloga je da se sva izdvajanja poslodavaca u narednom period usmjere prema radniku, jer su javni fondovi prilično popunjeni i tu ne nedostaje novca.

Nove vlasti su dale punu podršku ovom dokumentu-prijedlozima, preporukama i propisima koje sadrži, a u narednim danima planiraju obići i druge gradove BiH te nastaviti sa održavanjem stručnih skupova, za radiokonjic.ba navode iz UPFBiH.

radiokonjic.ba

13.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima