back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Udruženje poslodavaca FBiH: Predstavljanje dokumenta “Šta poslodavci očekuju od vlasti”

Udruženje poslodavaca FBiH ovih dana realizuje najavljene aktivnosti konsultacija s političkim strankama i međunarodnim organizacijama u BiH s ciljem hitnog usvajanja zakonskih rješenja koja će doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i rasterećenju cijena rada.

Poslodavci traže da prioritetne aktivnosti vlasti, nakon uspostavljanja skupština i vlada na svim razinama vlasti u BiH, budu tematske sjednice posvećene položaju privrede u BiH i zaustavljanju odljeva radne snage. Stručnim skupovima koje ovih dana organizuju u gradovima širom BiH, UPFBiH ima za cilj da u ranoj fazi uspostave prioriteta od strane nove vlasti, dogovore šta je to što poslodavci u čitavoj Federaciji vide kao prioritete za realizaciju, te da vlastima predstave dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”. Ovaj dokument predstavlja listu sa 35 do 40 aktuelnih stručnih preporuka, prijedloga i propisa koje je neophodno odmah donijeti kako bi se ublažio veliki pritisak na poslovanje u FBiH, čije usvajanje će omogućiti unaprijeđenje položaja radnika i standarda svih građana.

Ti stručni skupovi se organizuju u sklopu projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju utjecaja poduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH” – EISE projekat koji provodi UPFBiH i Unija poslodavaca RS, a kojeg finansira Evropska Unija .

Ono što je zaključeno na dosadašnjim održanim stručnih skupovima u Tuzli, Zenici,Travniku, Sarajevu i Mostaru je veliki problem  nedostatka radne snage. “BiH postaje Zemlja koja bez obzira na službene evidencije stotina hiljada nezaposlenih, sve teže dolazi do kvalitetne radne snage. Na skupovima smo upoznali predstavnike političkih partija i budućih vlasti da moraju na adekvatan način popraviti sva primanja radnika u preduzećima kako bi radnici prepoznali svoju budućnost u BiH. Nažalost, posljednje dvije godine možemo vidjeti masovan odlazak naših radika van granica BiH” kazao je za Radio Konjic direktor UPFBiH Mario Nenadić.

udruženje poslodavaca fbih: predstavljanje dokumenta "šta poslodavci očekuju od vlasti"
Foto: UPFBiH- direktor UPFBiH Mario Nenadić

Konkretne mjere koje bi mogle pomoći rješavanju ovog problema su reforme obrazovanja i njegovo prilagođavanje tržištu rada: “Na kantonalnim nivoima se pod hitno moraju donijeti propisi koji se odnose na dualno obrazovanje kako bismo omogućili brže prekvalifikacije iz jednog zanimanja u drugo i brže prilagodbe našeg obrazovnog sistema potrebama tržišta rada” dodao je direktor UPFBiH.  

Istaknuta je i potreba hitnog smanjenja doprinosa, poreza, parafiskalnih nameta i drugih obaveza na teret poslovanja privrednih društava, te potreba smanjenja obaveza privrednih društava po osnovu zdravstvenog i socijalnog osiguranja, odvajanja ovih fondova od evidencije nezaposlenih osoba i aktivnih tražitelja posla.

Jedan od prijedloga je da se sva izdvajanja poslodavaca u narednom period usmjere prema radniku, jer su javni fondovi prilično popunjeni i tu ne nedostaje novca.

Nove vlasti su dale punu podršku ovom dokumentu-prijedlozima, preporukama i propisima koje sadrži, a u narednim danima planiraju obići i druge gradove BiH te nastaviti sa održavanjem stručnih skupova, za radiokonjic.ba navode iz UPFBiH.

radiokonjic.ba

13.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima