10.4 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Udruženje učitelja Kantona Sarajevo održalo seminar u Konjicu

Proteklog vikenda Udruženje učitelja Kantona Sarajevo je održalo seminar u hotelu Garden city u Konjicu. Na seminaru je, između ostalih tema, bila i ona koja se odnosila na koji način poboljšati rad sa djecom, te stres i profesionalno sagorijevanje sa kojima se suočavaju učitelji tokom svoga rada.

Predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo Nihada Čolić je izjavila da su stručna usavršavanja zasnovana na analizi potreba.  

“Rijetki su seminari koji su posvećeni nama, te smo odlučili da govorimo o stresu u ovom poslu, načinima kako se sačuvati, o nekim novim metodama rada, jer je činjenica da imamo jako izazovne učionice” – izjavila je Čolić.

udruženje učitelja kantona sarajevo održalo seminar u konjicu
Nihada Čolić

Koncept cjeloživotnog učenja u ovoj oblasti je bitan, jer su nastavnici oni koji uče druge i ukoliko oni ne budu radili na sebi i prakticirali ovaj koncept, onda ne mogu njegovu filozofiju prenijeti onima kojima je potreban, izjavio je prof.dr. Kasim Tatić, predavač na seminaru.

“Ovo je generacija Z koja je u psihološkom smislu gerneracija koja dolazi iz jednog miljea u kojem se susreću sa igricama na računarima i mobitelima i u kojem se nalaze u ulozi onoga ko je u potpunoj kontroli. Oni mogu da se kreću, da rade šta žele, ali kada dođu u školi sve se to drastično mijenja, jer oni postaju objekt kontrole, oni moraju da sjede, da ne pričaju, ne smiju da rade ono što žele, nameću im se neke stvari i imamo onda problem nastavnika da se bore sa mnogo interesantnijim sadržajima na društvenim mrežama nego materiju koju predaju” – izjavio je prof. Tatić, savjetujući nastavnicima da pronađu način kako da se djeci stvori ambijent za igru i da ih uključe u potpunosti kako bi došla do izražaja njihova maštovitost i kreativnost.

“Neka oni postavljaju pitanja i traže odgovore, neka se na različite načine izražavaju prilagođeno njihovom karakteru, bez obzira da li je to kroz priču, crtež, i ukoliko nastavnici to ne uspiju imati će veliki problem, jer su društvene mreže ozbiljan konkurent za pažnju tih đaka” – poručio je prof.dr. Kasim Tatić. 

udruženje učitelja kantona sarajevo održalo seminar u konjicu
Prof. dr. Kasim Tatić

Osim učitelja iz Kantona Sarajevo seminaru su prisustvovali i učitelji iz Prve i Druge osnovne škole Konjic. Učiteljica iz Druge osnovne škole Aida Hadžavdija kaže da je seminar bio od velike koristi.

“Seminar je bio od koristi nama kao učiteljima, u prvom redu, zato što su se teme odnosile kako da se zaštitimo od profesionalnog sagorijevanja, kojem je moj poziv izložen, pogotovo u posljednje vrijeme. U doba korone, i nakon toga, osjetimo pritiske i nismo se još oporavili od tog perioda, te smo mnogo radili na seminaru o tome. Organizatori seminara bi trebalo pri odabiru tema da izaberu one koje su važne za nastavnike, za njegov rad, a ne samo da se zadovolji forma seminara. Ovo je bilo jedan odličan seminar” – kazala je učiteljica Hadžavdija.    

udruženje učitelja kantona sarajevo održalo seminar u konjicu
Aida Hadžavdija

Nastavnici nekada nemaju vremena da prate i čitaju određene stvari, jer su opterećeni nastavnim procesom, izvještajima, administacijom, te su ovakvi seminari za njih važni kako bi im se ukazalo na koji način da pokušaju biti inovativni u nastavi, a istovremeno, da sebe zaštite od stresnih situacija.

udruženje učitelja kantona sarajevo održalo seminar u konjicu
Udruženje učitelja Kantona Sarajevo održalo seminar u Konjicu

U sklopu seminara je održana promocija knjige pjesama za djecu “Pozdrav svijete” autorice Almedine Pašić Muratović, pedagogice-psihologa.

Poželjela sam pred kraj svoje profesionalne karijere da napišem knjigu za djecu, koja je namijenjen djeci mlađeg školskog uzrasta, mada ne smeta ako je pročitaju i stariji. Drago mi je da su mi kolege rekle da će im moja knjiga dobro doći za rad sa djecom u razredu i kao dopuna udžbenicima u slobodnim aktivnostima” – izjavila je naša sagovornica, pohvalivši seminar kojem je prisustvovala u Konjicu.

udruženje učitelja kantona sarajevo održalo seminar u konjicu
Almedina Pašić Muratović

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

30.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima