5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Humanitarni koncert će se održati u srijedu 16.11.2022. u...

„Udruženje veterana policije u Konjicu 1991.-1995.“ obilježilo 31.godišnjicu mobilizacije rezervnog sastava policije i Dan veterana policije

Danas je „Udruženje veterana policije u Konjicu 1991.-1995.“ obilježilo 31.godišnjicu mobilizacije rezervnog sastava policije i Dan veterana policije.

Upriličena je posjeta šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije, gdje je proučena Fatiha, te položeno cvijeće ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Vojne policije i na Trgu državnosti – Alija Izetbegović.

Predsjednik „Udruženje veterana policije u Konjicu 1991.-1995.“ Mujo Terzić rekao je za radiokonjic.ba da je povod okupljanja obilježavanje 31.godišnjice mobilizacije rezervnog sastava policije i Dana veterana policije, koji se obilježava 19.septembra.

„Posjetili smo šehidska mezarja, proučili Fatihu i položili cvijeće, a planirano je i zajedničko druženje. U evidenciji našeg udruženja je 18 poginulih pripadnika policije, sa pripadnicima SJB Kalinovik“ – rekao je Terzić.

„udruženje veterana policije u konjicu 1991.-1995.“ obilježilo 31.godišnjicu mobilizacije rezervnog sastava policije i dan veterana policije
Mujo Terzić

Mustafa Gakić, član udruženja, je dodao za radiokonjic.ba da su posjećena šehidska mezarja i spomen obilježja pripadnika MUP-a i ARBiH.

„Dan veterana policije obilježavamo na dan kada je mobilisan rezervni sastav MUP 1991. godine. MUP je jedna od komponenti Oružanih snaga BiH čiji su pripadnici dali nemjerljiv doprinos kompletnoj odbrani Bosne i Hercegovine, i sastavna komponenta toj ratnoj priči, u kome smo, pogotovo u prvim danima nesebično stavili sebe na prvu crtu, u trenucima dok još nije bila formirana ARBiH, i dok je prvi udar trebalo iznijeti na svojim leđima“ – istaknuo je Gakić.

„udruženje veterana policije u konjicu 1991.-1995.“ obilježilo 31.godišnjicu mobilizacije rezervnog sastava policije i dan veterana policije
Mustafa Gakić

Osman Novalić, član udruženja, za radiokonjic.ba je izjavio da je ovaj dan izuzetno bitan, i da je zato proglašen Danom veterana policije.

„Na ovaj dan je mobilisan kompletan rezervi sastav Stanice javne bezbjednosti Konjic, kao prva orgnizovana oružana sila koja je stala u odbranu od agresije. Nažalost, u proteklom vremenu taj period i ta aktivnost policije koja je vođena nje dovoljno valorizovana ni od organa vlasti, ni od boračkih udruženja, i zato smo formirali udruženje. Mi, na neki način, hoćemo da otvorimo oči ljudima koji nisu znali kako se to dešavalo, da pokažemo i ostavmo trag o onim ljudima koji su bili učesnici toga vremena. Želimo da se jednom u historiji napiše kako se stvarno desilo to, kakva je uloga policije bila i njen značaj. Ovo je vrlo bitan dan kojeg hoćemo da se sjetimo, da se sjetimo naših poginulih pripadnika, a ogroman doprinos je policijskih snaga bio u periodu 1991. – 1995.“ – izjavio je Novalić.

PROČITAJ:   Inostrane kompanije iskazuju interes za ulaganje u Konjic
„udruženje veterana policije u konjicu 1991.-1995.“ obilježilo 31.godišnjicu mobilizacije rezervnog sastava policije i dan veterana policije
Osman Novalić

Centralna manifestacija povodom Dana veterana policije biće održana u ponedjeljak, 19.septembra u Mostaru, kada će biti otvorena spomen soba svim poginulim pripdnicima MUP-a RBiH, Centra službi Mostar.

radiokonjic.ba

Foto: radio konjic.ba

17.09.2022.       

Možda vas zanima