back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja, plakete “Žena inspiracija” i “Organizacija inspiracija” povodom Međunarodnog dana žena i Sedmice rodne ravnopravnosti.

Predsjednica udruženja Lejla Halilović je saopštila da je ovo peta godina kako udruženje dodjeljuje priznanja pojedincima i kolektivima, koji su se istaknuli svojim aktivnostima u lokalnoj zajednici, kao i onima koji pomažu rad ove ženske organizacije.

Plaketu u kategoriji žena inspiracija iz javnog života dobila je Šaha Kurtović, sekretarka Crvenog križa Konjic, a u kategoriji neVidljiva uspješna žena inspiracija plaketu je dobila Dragica Špuren, instruktorica kursa krojenja i šivenja u udruženju.

U kategoriji “Organizacija inspiracija” plaketa je dodijeljena firmi A.D. Harbi, koja je pomagala rad udruženja, edukacije kurseva i edukativnih radionica za članice udruženja.

udruženje “žena za ženu” konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja
Lejla Halilović, Šaha Kurtović, Emir Šukman i Dragica Špuren

Šaha Kurtović je izjavila da je iznenađena priznanjem, kojem se obradovala. Drago mi je ako sam bila nekome inspiracija, kazala je Šaha.

“Ja se cijeli svoj život borim i radim. Volontirala sam 20 godina, i kroz svoj život kao samohrana majka nisam nikada posustala. Mnogo ima žena u našem okruženju koje zaslužuju pažnju, jer žene mogu više podnijeti od muškaraca. Imam devet prijateljica koje su ostale bez muževa u ratu i sve su izvele svoju djecu na pravi put, tako da se ja ne smatram posebnom. Zahvaljujem se udruženju koje je prepoznalo moj rad, trud i borbu i dodijelilo mi plaketu” – izjavila je Šaha, poručivši da će joj to biti podstrek u daljem radu u Crvenom križu sa ugroženim kategorijama stanovništva, mladima, dobrovoljnim davaocima krvi.

Svoje zadovoljstvo priznanjem izrazila je i Dragica Špuren, koja je do sada u udruženju obučila oko 30 žena vještinama krojenja i šivenja.

“Treća je generacija žena koje su pohađale kurs. Tu su bile starije i mlađe sugrađanke, domaćice, djevojke koje su u radnom odnosu, penzionerke. Ispočetka je to za njih znatiželja, ali kasnije kada sašiju jedan odjevni predmet, interesuje ih da urade drugi. Obraduje me kada vidim da je to uspješno urađeno. Polaznice kursa i nakon dva sata obuke ostaju, spaja nas i to druženje, koje je preraslo u nešto više” – izjavila je Dragica istaknuvši da je prijatno iznenađena plaketom koja joj je uručena.

udruženje “žena za ženu” konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja
Plakete “Žena inspiracija”

Emir Šukman, koji je preuzeo plaketu u ime firme A.D. Harbi, rekao je da nastoje da budu društveno odgovorna firma.

“Mi prepoznajemo svaku pozitivnu priču širom Bosne i Hercegovine i nastojimo u okviru svojih mogućnosti da damo podršku gdje vidimo da se nešto pozitivno i kvalitetno dešava. Na području Konjica, Jablanice i šire regije pomagali smo održavanje raznih manifestaacija, rad udruženja. Takodjer smo prepoznali pozitivnu priču u Udruženju “Žrna za ženu”, vidimo da se aktivno radi i smatramo da takvo udruženje treba pomoći. U okviru naših mogućnosti, mi ćemo to nastaviti” – riječi su Šukmana.

udruženje “žena za ženu” konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja
“Organizacija inspiracija”

Večeras su dodijeljeni i certifikati za polaznice kursa krojenja i šivenja, koje su dobile Naida Mustafić, Merima Pajević, Suana Abaza i Selma Makan.

udruženje “žena za ženu” konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja
Polaznice kursa

Ovo je bilo i donatorsko veče u sklopu koje su prisutni donirali novčanu pomoć za žene Palestine pod nazivom:  “Jedan karanfil  – jedan hljeb za ženu Palestine!” povodom obilježavanja 8.marta – Međunarodnog dana žena, a koji provodi Udruženje Žene za žene International zajedno sa Mrežom udruženja žena za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini.

udruženje “žena za ženu” konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja
Druženje u “Vidikovcu”

radikonjic.ba

03.03.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima