3.5 C
Konjic
4 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Nejra Ćibo: “Obrazovanje je put, a ne cilj”

Da u znanje vrijedi ulagati i da se svaki...

Konjičanka Nedžma Mahmutović kreirala edukativne bojanke za djecu

Da se znanje, rad i trud isplati, pokazuje primjer...

FHMZ: Narandžasti meteoalarm od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23:59 sati.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje zbog vjetra čiji intenzitet...

Medžlis islamske zajednice Konjic: Uručeno 115 hedija za novorođenu djecu u 2022.godini

Fond za roditeljstvo Medžlisa islamske zajednice Konjic postoji od...

Radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona ulaze u završnu fazu

Na zadovoljstvo Konjičana, a posebno vjernih navijača Fudbalskog kluba...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Uhapšen Milan Šimić zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Po naredbi tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičenog Šimića Milana zvanog „Robi“, rođenog 1975. godine u Gradačcu, na području Srebrenika.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i optužen je da je tokom rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik 107. viteške motorizovane brigade struktura HVO-a i ARBIH na području Gradačca i Srebrenika, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila u vrijeme rata .

Optužen je da je tokom 1994. godine kontaktirao i obraćao se osobama srpske nacionalnosti koje žive u mjestu Gornja Špionica, Srebrenik, koje su osjećale strah za svoj život i egzistenciju, kao osobe srpske nacionalnosti na području pod kontrolom ARBiH, a među kojima je bilo pet žena i jedan muškarac, te tri civila starija od 60 godina, lažno ponudili da ih zajedno sa pripadnicima ARBiH uz novčanu naknadu odvedu na područje Pelagićeva pod kontrolom VRS-a. Po 1.000 DEM.

Tokom transporta, civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju gdje su opljačkani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag, tako da su od šest pomenutih osoba u koritu rijeke pronađeni samo posmrtni ostaci jednog civila. Tinja u Brčko distriktu BiH, a tijela ostalih civila još nisu pronađena.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Pripadnici SIPA-e će u zakonskom roku osumnjičenog privesti postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i potom donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšen Milan Šimić zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima