17.8 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Uhapšen Milan Šimić zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Po naredbi tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičenog Šimića Milana zvanog „Robi“, rođenog 1975. godine u Gradačcu, na području Srebrenika.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i optužen je da je tokom rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik 107. viteške motorizovane brigade struktura HVO-a i ARBIH na području Gradačca i Srebrenika, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila u vrijeme rata .

Optužen je da je tokom 1994. godine kontaktirao i obraćao se osobama srpske nacionalnosti koje žive u mjestu Gornja Špionica, Srebrenik, koje su osjećale strah za svoj život i egzistenciju, kao osobe srpske nacionalnosti na području pod kontrolom ARBiH, a među kojima je bilo pet žena i jedan muškarac, te tri civila starija od 60 godina, lažno ponudili da ih zajedno sa pripadnicima ARBiH uz novčanu naknadu odvedu na područje Pelagićeva pod kontrolom VRS-a. Po 1.000 DEM.

Tokom transporta, civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju gdje su opljačkani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag, tako da su od šest pomenutih osoba u koritu rijeke pronađeni samo posmrtni ostaci jednog civila. Tinja u Brčko distriktu BiH, a tijela ostalih civila još nisu pronađena.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Pripadnici SIPA-e će u zakonskom roku osumnjičenog privesti postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i potom donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšen Milan Šimić zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima