back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

UHVAĆEN I DRŽAVLJANIN BiH: 49 osoba uhićeno u razbijanju narko kartela, zaplijenjeno 30 tona droge

Evropska policijska agencija Europol saopćila je u ponedjeljak da je pomogla u koordinaciji raspada kartela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za koje se vjeruje da kontroliše do trećine evropske trgovine kokainom.

Policija je uhapsila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 19. novembra, navodi agencija.

Raspad ovog “super kartela” – koji je uključivao “izvanredno veliku ribu” iz Holandije sa sjedištem u Dubaiju – uglavnom je ciljao na kokain koji je dolazio iz Južne Amerike preko luka Rotterdam i Antwerpen.

“Šefovi organizacija za drogu, koje Europol smatra visokovrijednim metama, udružili su se kako bi formirali ono što je poznato kao ‘super kartel’ koji kontroliše oko jedne trećine evropske trgovine kokainom”, rekao je Europol.

“Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenog je bio ogroman”, navodi se u saopštenju Europola i dodaje da je tokom istrage zaplijenjeno više od 30 tona droge.

Operacija za koordinaciju racija zvala se “Svjetlo pustinje” i planirana je za dvije godine.

Europol je saopštio da je Dubai uhapsio dvojicu visokoprofiliranih osumnjičenih koji su povezani s Francuskom, dvojicu s Holandijom i još dvoje sa Španijom.

Deset osoba je uhapšeno u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španiji. Još 14 osoba uhapšeno je 2021. godine u Holandiji u sklopu iste operacije, saopćila je organizacija sa sjedištem u Hagu.

Hapšenja su posljednje u nizu policijskih hakovanja sofisticiranih šifriranih telefona koje su prošle godine koristile mreže organiziranog kriminala, saopćio je Europol.

Telefonsku platformu SKY ECC zatvorila je policija prošle godine, nakon što je dugo bila tajno korištena za prisluškivanje navodno bezbedne komunikacije između trgovaca drogom.

Holandski tužioci rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičenih od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac sa dvojnim holandskim i marokanskim državljanstvom, koji je priveden zbog navodnog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine.

“Riječ je o teškim zločinima vezanim za međunarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam”, saopštilo je holandsko javno tužilaštvo.

Drugi je 40-godišnji muškarac koji ima državljanstvo Holandije i BiH, navodi se.

“Jedan od holandskih osumnjičenih je izuzetno velika riba”, rekao je za AFP izvor iz Europola, koji je želio ostati anoniman.

Holandski osumnjičeni su navodno bili povezani sa Ridouanom Tagijem, koji je uhapšen u Dubaiju 2019. godine, a sada mu se sudi u Holandiji, rekao je izvor.

Taghi je optužen da vodi veliki lanac za krijumčarenje kokaina sa sjedištem u Amsterdamu i suočava se s optužbama uključujući ubistvo.

Španska policija saopštila je da je ukupno 13 osoba uhapšeno u Barseloni, Madridu i Malagi 8. novembra nakon što je 698 kilograma kokaina pronađeno u kontejneru u luci u Valensiji.

Šef operacije krijumčarenja, britanski državljanin, pobjegao je u Dubai nakon pokušaja hapšenja u Španiji i odatle nastavio da vodi operacije, navodi se u saopštenju.

UHAPŠEN I GRAĐANIN BiH: U razbijanju narko-kartela uhapšeno 49 osoba, zaplijenjeno 30 tona droge Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima