14.4 C
Konjic
30 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Lukomir: “Luka (ne)mira”?

Uvijek pišu da je u Lukomiru sve dobro, a...

KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan

Utisci se još slažu, niko nije siguran šta su...

Počela naplata parkinga kod Gradske džamije i Ćuprije

JKP Standard je počeo  sa primjenom nove Odluke o...

U pucnjavi jedna osoba teže povrijeđena

Oko 23 sata i 45 minuta na autobuskoj stanici...

Konjičani otputovali u Potočare na kolektivnu dženazu žrtvama genocida

92 Konjičana u dva autobusa jutros u 4.30 sati...

Ukinuta presuda za ubojstvo Marka Radića

Vrhovni sud Federacije BiH poništio je prvostepenu presudu Županijskog suda u Mostaru kojom je Josip Cvitanović osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva Marka Radića zvanog Mak, ranije osuđenog za ratni zločin. .

“Uskoro će biti zakazan novi glavni pretres u ovom predmetu”, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Karolina Stanković, službenica za informiranje Županijskog suda u Mostaru, koja je potvrdila da je prvostepena presuda donesena opozvano.

Stanković je podsjetio da je Josip Cvitanović zvani Cviki početkom ove godine pred Županijskim sudom u Mostaru osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva Marka Radića. Cvitanović je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela “nedozvoljeno držanje oružja”.

BIRN BiH je ranije pisao da je Josip Cvitanović osuđen na osam godina zatvora jer je u junu 2004. godine pucao u njegovog dečka Davora Knezovića i pokušao da ubije njegovu svekrvu i njenu sestru, a oslobođen je bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. njega 2012. godine preostali dio kazne od tri mjeseca.

Sa suđenja Josipu Cvitanoviću

Radić je ubijen u novembru 2020.

Marko Radić Maka je presudom Suda BiH osuđen na 21 godinu zatvora jer je, prema optužnici Državnog tužilaštva, utvrđeno da je od jula 1993. do marta 1994. godine bio komandant Prve Bjelopoljska bojna u sastavu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i kao odgovorna osoba za dio područja Bijelog Polja, uključujući i selo Vojno – sudjelovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje i zatvaranje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, te učestvovali u zločinima u logoru. Osuđen je za krivično djelo “zločin protiv čovječnosti” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša početkom oktobra 2018. odobrio je Radićevu molbu da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara, Radić je, prema presudi Suda BiH, trebao biti u zatvoru do 2027. godine, ali mu je Županijski sud smanjio kaznu na 12 godina, s obzirom da je udruženi zločinački poduhvat kao institut nije prepoznat u Hrvatskoj, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

PROČITAJ:   Opekotine zahvatile 70 posto tijela: Djevojčica (4) helikopterom prebačena na liječenje u Beograd

Pušten je na slobodu krajem 2018. godine, objavio je BIRN BiH.

  • Ukinuta je presuda za ubistvo Marka Radića
  • Smajlagić će još čekati na termin
  • Sve manje birača, sve više političkih stranaka
  • Političari BiH i Hrvatske ne traže procesuiranje srpskih pilota za zločine nad civilima Hercegovine
  • CJELINA JE BITNA: Za istinsko iskupljenje, obezbijedite kontinuitet

Ukinuta presuda za ubistvo Marka Radića pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

Možda vas zanima