14.4 C
Konjic
30 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Lukomir: “Luka (ne)mira”?

Uvijek pišu da je u Lukomiru sve dobro, a...

Tko su kandidati za Premijer ligu?

Odlukom Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine,...

Pronađeno tijelo nestale žene kod Stoca

U blizini Smrekove Glavice na predjelu Gornji Poplat kod...

KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan

Utisci se još slažu, niko nije siguran šta su...

Počela naplata parkinga kod Gradske džamije i Ćuprije

JKP Standard je počeo  sa primjenom nove Odluke o...

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih poduzetnika

Institut za razvoj mladih KULT organizirao je danas u hotelu Hills na Ilidži prvi u nizu okrugli stol pod nazivom „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“. Ovaj okrugli stol dio je inicijative „Networking Young Entrepreneurs“ unutar projekta EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Bila je ovo prilika za susret i razmjenu znanja, iskustava i ideja, umrežavanje mladih preduzetnika koji su pokrenuli i već vode vlastiti biznis, te otkrivanje ključnih problema u razvoju preduzetništva u Bosni i Hercegovini. Upravo mladi preduzetnici su sa učesnicima podijelili priče o svom preduzetničkom putu, sa posebnim naglaskom na izazovima sa kojima se sada susreću u vođenju tih biznisa i radu na njihovoj dugoročnoj održivosti. Konstruktivnom dijalogu o tome kako unaprijediti poslovni ambijent za mlade ljude spremne na poduzetničke poduhvate u BiH su doprinijeli i relevantni predstavnici institucija vlasti, akademskog, privrednog i nevladinog sektora.

umrežavanjem do održivosti biznisa mladih poduzetnika
Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih poduzetnika

Na ovom okruglom stolu, kroz panel diskusije razgovarano je o sljedećim ključnim temama:

  • Koji su najveći izazovi mladih preduzetnika u vođenju biznisa i kako ih prevazići?
  • Kako umrežavanje mladih preduzetnika može doprinijeti održivosti njihovih biznisa?

Zaključak ovih panela je da finansijska podrška nije nužno znak da će biznis uspjeti te da će biti dugoročno održiv. Istaknuto je da su finansijska sredstva bitna, ali da su savjetodavna podrška i vizija ipak ključne na putu da bi biznisi u konačnici bili uspješni i dugoročno samoodrživi. Kao ostali bitni faktori za razvoj biznisa prepoznati su neformalno obrazovanje i jačanje preduzetničkih vještina.

Panelisti su bili: Nihad Čaušević (Mobler 33), Sabina Viteškić (Općina Ilidža), Senajid Đozo (Fondacija Impakt) i Zerina Selimović (Institut za razvoj mladih KULT), Nermin Šehić (Tershouse), Medina Medić (Općina Novo Sarajevo), Faruk Hadžić (ekonomski stručnjak) i Ismar Lačević (MarketMakers).

PROČITAJ:   Helikopter OS BiH poslijepodne gasio požar na Boračkom jezeru
umrežavanjem do održivosti biznisa mladih poduzetnika
Faruk Hadžić, ekonomski analitičar

U okviru projekta je u toku i Istraživanje problema i potreba biznisa mladih preduzetnika, kako bi se identificirali ključni izazovi s kojima se mladi preduzetnici/ce samostalno osnovanih ili naslijeđenih biznisa svakodnevno susreću u njihovom vođenju, te uočile ključne potrebe za daljnji napredak i razvoj.
Nakon Sarajeva, okrugli stolovi sa istom tematikom će se organizirati i u Mostaru, Banja Luci i Doboju.

Istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT koje je provedeno prošle godine i u kojem su učestvovala 3132 ispitanika iz cijele države o stanju i potrebama mladih u BiH, pokazuje da 50% mladih ljudi je voljno pokrenuti vlastiti biznis, ali i da nemaju mogućnosti za to. Također, 13% mladih je pokrenulo određene aktivnosti za pokretanje biznisa ili su već pokrenuli biznis. Ovi podaci su ohrabrujući i daju nam motiv da pomognemo mladim ljudima u BiH da se odvaže u preduzetnički svijet i da zajednički osmislimo sa institutcijama i vlastima odgovarajuće mjere podrške. Više od 50% mladih smatra da su im primarno potrebna finansijska sredstva. Na drugom mjestu je savjetodavna ili mentorska podrška, odnosno pomoć mladim ljudima da krenu u preduzetnički svijet, te da njihov biznis bude dugoročno održiv. Institucije vlasti su u proteklih par godina prepoznale volju mladih ljudi“, rekla je Ajka Rovčanin, voditeljica Odjela za ekonomski razvoj u Institutu za razvoj mladih KULT.

01.07.2022.

Institut za razvoj mladih KULT

radiokonjic.ba

Možda vas zanima