11.7 C
Konjic
9 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Nezaposlenim osobama će do 20.decembra biti uplaćeno 100 KM jednokratne pomoći

NAKON DOSTAVE PODATAKA KANTONALNIH SLUŽBI UTVRĐENA ODLUKA: JEDNOKRATNA NOVČANA...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

PU Konjic: U posljednje dvije godine smanjen broj slučajeva nasilja nad ženama

Nasilje u porodici najčešće podrazumijeva nasilje nad ženama, a...

Uposlenici Doma zdravlja Konjic: Idemo prema Upravi i Tužilaštvu HNK

Sada bez toplog obroka i naknade za prijevoz, sljedeći mjesec i bez plata

Danas je održan skup zaposlenika  Javne ustanove Dom zdravlja Konjic jer su obaviješteni od strane Uprave da će isplata ličnog dohotka za juli 2022.g. biti realizovana bez isplate toplog obroka i naknade za prijevoz, a da postoji realna bojazan, da za platu  za mjesec august, uopšte neće biti sredstava.

uposlenici doma zdravlja konjic: idemo prema upravi i tužilaštvu hnk
Obavijest o nemogućnosti isplate plate radnicima

Predsjednik nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic Amer Kerić, poručio je za Radio Konjic da se obustava plata mogla i očekivati, ali da su zaposlenici šokirani saznanjem da je Zavod zdravstvenog osiguranja HNK kao glavni finansijer već izvršio sve tranše prema Domu zdravlja Konjic za ovu godinu, te uposlenici sumnjaju da su se tim tranšama isplaćivale dosadašnje plate i doprinosi.

                “Taj dokument nas je začudio i izazvao veliku zabrinutost kod zaposlenika, tako da smo vršili dodatne provjere u organima kantonalnih uprava i pouzdan izvor nas je obavijestio da je kompletna godišnja doznaka za Dom zdravlja u Konjicu već izvršena do početka oktobra. Dakle, Dom zdravlja Konjic više nema pravo potraživanja nikakvih novčanih sredstava za plate zaposlenika od glavnog finansijera a to je Zavod zdravstvenog osiguranja, a nas o tome niko iz Uprave nije obavijestio”  poručio je predstavnik sindikata zaposlenika Doma zdravlja Konjic.

uposlenici doma zdravlja konjic: idemo prema upravi i tužilaštvu hnk
Predsjednik sindikata zaposlenika Doma zdravlja Konjic Amer Kerić

Upravo zbog toga su sazvali sastanak sa uposlenicima kako bi pronašli rješenja i odredili načine djelovanja prema Upravi, a jedan od načina kako pojašnjava Kerić je sljedeći:

“Sugerišemo našem menadžmentu da se sa dodatnom urgencijom obrati nadležnim institucijama kako bi se prevazišla finansijska kriza u kojoj se ponovo nalazimo. Znamo da je to privremeno rješenje, ali bilo kakva dalja neisplata ličnih dohodaka bi dovela do ogromnog nezadovoljstva uposlenika a samim tim i korisnika zdravstvene zaštite.”

PROČITAJ:   Javni poziv za prijem pripravnika u organe kantonalne uprave
uposlenici doma zdravlja konjic: idemo prema upravi i tužilaštvu hnk
Sastanak zaposlenika Doma zdravlja Konjic

Manja grupa uposlenika je reagovala  na prijedlog za menadžmet tvrdeći da uprava ne preuzima odgovornost za nastalu situaciju kao ni na ranije nagomilane probleme i minuse na računu, te da sindikat ne treba raditi posao menadžmenta. O pomenutim minusima sindikata je upozoravao i obavještavao nadležne institucije, a sljedeća adresa je kantonalno Tužilaštvo.

                “Definitivno je da ćemo ići prema Tužilaštvu HNK, i tražiti da se neko na pravi način zainteresuje za ovaj slučaj. Tražićemo i od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK da nam dostave informaciju o mjesečnoj tranši prema Domu zdravlja, a po mogućnosti i o tranšama u posljednje dvije godine obzirom da iz Uprave dobijamo oprečne informacije,” poručio je predstavnik sindikata zaposlenika Doma zdravlja Konjic.

Ukoliko se ništa ne riješi, vrlo vjerovatno nas u decembru očekuje  scenarij kroz  koji smo već prošli, blokada računa, protesti i štrajk,” poručili su članovi Sindikata.

radiokonjic.ba

05.10.2022.

Zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima