13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

USAR tim Federacije BiH nastavlja neprekidan rad u Turskoj

Jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina koja se, prema zaduženju Vlade Federacije BiH nalazi u Republici Turskoj, trenutno je u Hatayu, jednom od najteže zemljotresom pogođenih područja, te ostaje na ovom lokalitetu i nastavlja raditi bez prestanka. Prema informacijama iz Federalne uprave civilne zaštite, pripadnici USAR tima, koji su sa četiri psa tragača, svom potrebnom mehanizacijom i ličnom opremom iz Sarajeva otputovali kao interventna pomoć nakon što je 6. februara razorni zemljotres pogodio Tursku i Siriju, na terenu rade neprekidno, u smjenama.

Također, na zahtjev Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske, iz sastava ove jedinice iz Federacije BiH formiran je i tim za brzu pretragu u koji su uključeni psi za potrage. Ovaj tim koristi i endoskopske kamere, te se po zahtjevu AFAD-a upućuje na zadatke brze pretrage terena, na više lokacija za koje postoje informacije i indicije da ima preživjelih.

usar tim federacije bih nastavlja neprekidan rad u turskoj
USAR tim Federacije BiH nastavlja neprekidan rad u Turskoj

Iz FUCZ-a su istakli da pripadnici USAR tima danonoćno uklanjaju i pretražuju ruševine, te su i danas angažirani na zadacima pretraživanja ruševina jedne od uništenih višespratnica u Hatayu. Također, medicinari iz sastava USAR tima na terenu su podrška kako pripadnicima ove federalne jedinice, tako i preživjelim stanovnicima, povrijeđenim i uneserećenim osobama.

usar tim federacije bih nastavlja neprekidan rad u turskoj
USAR tim Federacije BiH nastavlja neprekidan rad u Turskoj

Inače, kamp Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina, kako navode iz FUCZ-a, jučer su posjetili predstavnici vlasti ove regije koji su izrazili zahvalnost i poštovanje stanovnika Hataya  za sve što hrabri spasioci i pripadnici tima iz Federacije BiH rade na pružanju pomoći ugroženima.

 Uz pripadnike USAR tima u funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje u Hatayu nalaze se i članovi Gorske službe spašavanja FBiH, koji nastavljaju rad na raščišćavanju i pretraživanju ruševina.

usar tim federacije bih nastavlja neprekidan rad u turskoj
USAR tim Federacije BiH nastavlja neprekidan rad u Turskoj

Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

13.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima