18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

USAR tim Federacije BiH nastavlja neprekidan rad u Turskoj

Oglasi

Jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina koja se, prema zaduženju Vlade Federacije BiH nalazi u Republici Turskoj, trenutno je u Hatayu, jednom od najteže zemljotresom pogođenih područja, te ostaje na ovom lokalitetu i nastavlja raditi bez prestanka. Prema informacijama iz Federalne uprave civilne zaštite, pripadnici USAR tima, koji su sa četiri psa tragača, svom potrebnom mehanizacijom i ličnom opremom iz Sarajeva otputovali kao interventna pomoć nakon što je 6. februara razorni zemljotres pogodio Tursku i Siriju, na terenu rade neprekidno, u smjenama.

Također, na zahtjev Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske, iz sastava ove jedinice iz Federacije BiH formiran je i tim za brzu pretragu u koji su uključeni psi za potrage. Ovaj tim koristi i endoskopske kamere, te se po zahtjevu AFAD-a upućuje na zadatke brze pretrage terena, na više lokacija za koje postoje informacije i indicije da ima preživjelih.

USAR tim Federacije BiH nastavlja neprekidan rad u Turskoj

Iz FUCZ-a su istakli da pripadnici USAR tima danonoćno uklanjaju i pretražuju ruševine, te su i danas angažirani na zadacima pretraživanja ruševina jedne od uništenih višespratnica u Hatayu. Također, medicinari iz sastava USAR tima na terenu su podrška kako pripadnicima ove federalne jedinice, tako i preživjelim stanovnicima, povrijeđenim i uneserećenim osobama.

USAR tim Federacije BiH nastavlja neprekidan rad u Turskoj

Inače, kamp Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina, kako navode iz FUCZ-a, jučer su posjetili predstavnici vlasti ove regije koji su izrazili zahvalnost i poštovanje stanovnika Hataya  za sve što hrabri spasioci i pripadnici tima iz Federacije BiH rade na pružanju pomoći ugroženima.

 Uz pripadnike USAR tima u funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje u Hatayu nalaze se i članovi Gorske službe spašavanja FBiH, koji nastavljaju rad na raščišćavanju i pretraživanju ruševina.

USAR tim Federacije BiH nastavlja neprekidan rad u Turskoj

Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

13.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima