5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Humanitarni koncert će se održati u srijedu 16.11.2022. u...

Uskoro imenovanje komesara MUP HNK

Čekamo dva imena, poručio je premijer HNK

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u izjavi za FENU potvrdio kako se očekuje konačno okončanje procedure imenovanja komesara policije i zamjenika komesara policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

”Od Nezavisne skupštinske komisije i MUP-a očekujem da hitno dostave imena dva najbolja kandidata za dva radna mjesta: komesara policije i zamjenika komesara policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno imena dvojice ljudi koji su, kao najuspješniji, zadovoljili sve tražene uslove javnog konkursa.

Čim zaprimimo tražena dva imena odmah ćemo izvršiti i njihova službena imenovanja, čime ćemo zapravo konačno omogućiti i otkočenje procesa popunjavanja čak 250 radnih mjesta nedostajućih policijskih službenika i drugih djelatnika u kantonalnom MUP-u. K tome, time će biti otkočen i proces rješavanja niza administrativnih pitanja na koja djelatnici MUP-a čekaju godinama, poput pitanja napredovanja odnosno tzv. činovanja policijskih djelatnika koji su za to stekli uslove, a kojima to znači i bolji status, ali i viša primanja i slično, rekao nam je premijer Herceg.

uskoro imenovanje komesara mup hnk
Nevenko Herceg, premijer HNK

Vlada je, naime, utvrdila Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima koje su prošle i potrebnu skupštinsku proceduru. Njima su osigurani preduslovi da se konačno otkoče procesi i uklone dugogodišnje poteškoće djelovanja Ministarstva unutrašnjih poslova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Tim izmjenama i dopunama Zakona osigurana je mogućnost ”činovanja” policijskih službenika, zatim unapređivanje policijskih službenika, kao i prijem novih djelatnika, što je ključan preduslov i garancija jačanja sigurnosti za sve građane u HNK-u.

Cijeli proces zapošljavanja komesara i zamjenika komesara, kao i nedostajućih policijskih djelatnika za obavljanje svih ustavom i zakonima dodijeljenih zadaća i nadležnosti, biće obavljen po predviđenoj zakonskoj regulativi. Problem imenovanja policijskog komesara smo, kao Vlada u ovom sazivu, zatekli u trenutku preuzimanja dužnosti i otpočetka nam je bio jedan od prioritetnih pitanja. S obzirom na sve složene okolnosti koje su pratile i ograničavale ovaj proces, osjećam iskreni ponos što smo ga uspjeli dovesti do kraja i što ćemo, u danima pred nama, značajno unaprjediti i sigurnosno stanje u HNK-u i funkcioniranje samoga MUP-a i vidnu prisutnost policijskih snaga na terenu”, izjavio je premijer Herceg.

PROČITAJ:   Omar Halilović na "Vogošća open"-u osvojio prvo mjesto 

radiokonjic.ba

Vlada HNK

10.10.2022.

Možda vas zanima