back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Premijerka HNK-a Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane grupe žena” koju je u saradnji sa Ženskom mrežom BiH, organizovalo Udruženja žena “Nera” iz Konjica, predavanje je održala direktorica Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle, Indira Bajramović, dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznianja i prva žena koja je u BiH osnovala udruženje romskih žena i digla glas o položaju ove obespravljene i marginalizovane grupe.

už "nera“: održano predavanje o položaju romkinja u bih
UŽ "Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na samom početku predavanja Bajramović se osvrnula na sami početak svog profesionalonog razvoja, procesa osnivanja Udruženja 2001. godine, a razlog za to, kako je za radiokonjic.ba kazala, bila je otvorena diskriminacija romske populacije. Od tada Udruženje ima za cilj da romske žene budu ravnopravne građanke bh. društva, a kakav je pomak na tom putu napravljen pojasnila je Bajramović.

“Romi nekad nisu mogli otići, ušetati se u Ministarstvo za ljudska prava ili neko ministarstvo na nacionalnom,  kantonalnom, a negdje se to dešavalo i u lokalnim zajednicama,  da nisu mogli doći do gradonačelnka. To se sada promijenilo. Mi stvarno imamo dobre i korektne odnose sa svim institucijama, kako na lokalnom, kantonalnom, tako i na državnom nivou. Mislim da se o nekim temama koje su bile tabu, sada otvoreno govori, ali za to je trebalo vremena. Mi smo na Balkanu inače takvi, pa o nekim stvarimo ne govorimo, guramo ih ispod tepiha i one tako ostaju zatvorene u porodici ili zajednici. Međutim, sada se u BiH sve više priča o nasilju, o trgovini ljudima, o femicidu.  Mislim da se i u romskoj zajednici vratilo povjerenje u institucije, ali isto tako mi kao Udruženje puno radimo sa institucijama i mislim da smo im približili romsku zajednicu, njihov način života i položaj žena Romkinja u zajednici. Sada puno bolje komuniciraju kada im se obrate romske žene ili djevojke nego što je to bilo ranije.”

už "nera“: održano predavanje o položaju romkinja u bih
UŽ "Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Današnje predavanje otvorilo je pitanje položaja i statusa Romkinja u Konjicu, kazala je predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic, Elvedina Alić.  

“Jako smo sretni što smo po prvi put u Konjicu otvorili pitanje ženske romske populacije. Mislim da je jedna dobra saradnja na vidiku i da će se otvoriti nova platforma na kojoj možemo u Konjicu raditi, a to je unapređenje položaja žena Romkinja. Udruženje žena “Nera” danas je dobilo i donaciju od naše gošće, gđe. Indire Bajramović, u pitanju je laptop i printer. Svakako da će nam ova oprema dobro doći u kreiranju novih projekata i u realizaciji svega što trenutno radimo. Uvijek nas raduje solidarnost među nevladnim organizacijama”

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla, kao ženska romska nevladina organizacija, kontinuirano ukazuje i upozorava društvo na probleme Roma/kinja, te kroz socio-ekonomske programe, programe ljudskih prava, programe zagovaranja i političke participacije organizovano pruža direktnu pomoć i podršku romskoj nacionalnoj manjini, u cilju unapređenja njihovog kvaliteta života te potpune društvene integracije, sa posebnim fokusom na Romkinje.

radiokonjic.ba

03.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima