Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

UŽ „Nera“ organizovalo radionicu „Istorijat feminizma“

Udruženje žena „Nera“ Konjic večeras je organizovalo radionicu pod nazivom „Istorijat feminizma“, na kojoj je predavačica bila aktivistica Jadranka Miličević, koja je o ovoj temi govorila sa različitih aspekata. Radionici su, osim članica udruženja, prisustvovale i članice Komisije za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Konjic, predstavnice Centra za socijalni rad Konjic, kao i predstavnice još nekoliko udruženja i građanke Konjica.

Govoreći o večerašnjem događaju Jadranka Miličević je istaknula da je zadovoljna što je veliki broj žena došao na radionicu kako bi saznale više o feminizmu.

„Feminizam nije ništa drugo nego osnovna potreba za realizaciju i ostvarivanje prava koje žene imaju zagarantovana u UN Deklaraciji o ženskim pravima i željom ili potrebom da imamo jednaka prava, jednake mogućnosti u bh. društvu. Danas nismo zadovoljne položajem žene u našem društvu, pogotovo od devedesetih godina. Sve poslije je uticalo da ponovo vrati ženu u patrijarhalnu nametnutu ulogu, da bude ona koja će brinuti o starijim članovima porodice, o djeci, o kući, a da neće izaći na tržište rada, te iako izađe na tržište rada, neće biti jednako plaćena. Nismo zadovoljne jer trenutno žene nemaju taj zakonski minimum zagarantovani u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a i porast nasilja je uzrok zbog toga što žene nemaju jednaka prava i mogućnosti da se ostvare u svom profesionalnom, ali ni u privatnom životu“ – izjavila je za radiokonjic.ba Miličević. Ona je poručila da je obrazovanje način da se popravi situacija, jer je neznanje velika prepreka, ne samo za položaj žena, nego za globalno mnogobrojne situacije u kojima se trenutno nalaze građani i građanke Bosne i Hercegovine.       

Za predsjednicu Udruženja žena „Nera“ Elvedinu Alić je veliko prisustvo žena na večerašnjem događaju iznenađenje.

„Iznenađena sam da je ova tema u malom Konjicu izazvala ovakvu pažnju žena. Žene su strpljivo slušale predavanje i to je pokazatelj da trebamo nastaviti sa ovakvim  edukacijama. Posebno je bio zanimljiv drugi, interaktivni dio radionice koji se doticao i politike, i sretna sam kada vidim da žene žele da se zalažu za ženska prava i kroz političko djelovanje“ – rekla je Alić.

už „nera“ organizovalo radionicu „istorijat feminizma“
Elvedina Alić i Jadranka Miličević

Predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Konjic Selma Hadžihusejnović prisustvovala je radionici sa članicom komisije Lejlom Nuhanović Gakić, vijećnicom u Gradskom vijeću Konjic.

„Svi mi imamo neka saznanja o feminizmu, a to je znak borbe i snage žene, kojih se ne smijemo stidjeti pokazati, već ustrajati. Bilo je lijepo, čast i zadovoljstvo prisustvovati ovoj radionici, i sve pohvale za organizaciju udruženju“ – izjavila je Hadžihusejnović.    

už „nera“ organizovalo radionicu „istorijat feminizma“
UŽ „Nera“ organizovalo radionicu „Istorijat feminizma“

Učesnice radionice su, nakon zvaničnog dijela, u ugodnom ambijentu “Oaze” nastavile druženje.

amila@radiokonjic.ba

13.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima