17.5 C
Konjic
25 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Zbog udesa na M 17 saobraćaj bio obustavljen

Iz Operativnog centra Policijske uprave Konjic su nas informisali...

Zmaj Pozoj stiže u Konjic

Završen 16.Međunarodni festival amaterskih pozorišta, CSI-set oduševio publiku Na 16....

Promocija romana “Legenda o posljednjoj vještici”

Mlada Konjičanka Selma Mešukić predstavila svoj prvi roman Mnogobrojni Konjičani...

KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan

Utisci se još slažu, niko nije siguran šta su...

Bećiragić: Išli smo na rizik u odbrani, vjerujem da možemo na Svjetsko prvenstvo

KošarkašReprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras u Skenderiji...

Zaručila se Ana Bavrka: Pogledajte kako ju je zaprosio partner

Ana Bavrka iz Mostara 2017. izabrana je za Miss...

UŽAS Djevojčicu (11) silovali više od godinu dana

Uz povike “Sklonite patrijarhalne sudije i tužioce”, “Nema više”, “Naoružajte žene”, “Ne možemo više”, stotine građana okupilo se u ponedeljak u Prištini na protestu protiv seksualnog nasilja nad ženama i devojkama. Protesta je bilo i u drugim gradovima.

Demonstranti su tražili smenu glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtima Munišija. “Bićemo ovdje dok nam Tužilaštvo konačno ne kaže da je na strani žrtava, a ne počinitelja”, rekao je jedan od učesnika protesta, piše Radio Slobodna Evropa.

Dan ranije Munishijevu ostavku zatražila je ministarka pravde Kosova Albulena Hadžiju, koja je rekla i da treba preduzeti mere protiv “tužilaca i sudija koji ne obavljaju svoje dužnosti”. Povod za najnovije proteste bilo je silovanje 11-godišnje devojčice 27. avgusta u parku u Prištini.

U slučaju 11-godišnje djevojčice, pravosudne institucije vode postupak za dva različita krivična djela.

Uz mjeru pritvora od 30 dana za petoricu osumnjičenih za silovanje maloljetnice, ista mjera je određena i za još šest osumnjičenih koji su, prema navodima pravosudnih institucija, u junu silovali djevojku i koristili je za seksualne usluge.

Dvojica uhapšenih osumnjičena su za silovanje i trgovinu maloljetnicima, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Kosovski portal Kallxo dobio je pristup tužilačkom dosijeu u kojem piše da je šestorica osumnjičenih stupila u kontakt sa žrtvom, namamili je i protiv njene volje silovali u nekoliko različitih motela. Djevojčica je trenutno na liječenju.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Sveča saopštio je u ponedeljak da prve informacije pokazuju da je 11-godišnja devojčica, prema dosadašnjim informacijama, silovana tokom juna i avgusta ove godine, ali da je u stvari silovana mnogo duže – više od godinu dana.

Sveča je rekao da je zamolio načelnika Policijskog inspektorata Kosova da pozove sve policajce uključene u slučaj kao svedoke kako bi se razjasnilo šta se dogodilo. On je rekao da nadležne institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uverenje da će svi propusti biti utvrđeni, a odgovorni kažnjeni, piše Nova.rs.

PROČITAJ:   Vozaču autobusa koji se prevrnuo u Bugarskoj amputirana noga, jedno dijete kritično: ‘Ima više prijeloma‘

“Prva informacija je da je ova maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio direktno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci, kako bi se institucije Kosova i javnost što prije informisale o tome šta su institucije uradile i šta će uraditi. U slučaj su uključeni tužilaštvo, centri za socijalni rad, policija i Kosovska forenzička agencija. “Sve dosadašnje informacije govore nam o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovog maloljetnika, a zatim da identifikuju šta se dogodilo, ali i da identifikuju počinioce koji, nažalost, još uvijek nisu uhapšeni”, piše Sveçle. Nova.rs.

Demonstranti u Prištini imaju nekoliko zahteva za Vladu Kosova. Između ostalog traže legalizaciju upotrebe i distribucije suzavca za samoodbranu, otpuštanje službenika koji nisu radili svoj posao, stvaranje specijalizovane jedinice za seksualno nasilje u Kosovskoj policiji, uvođenje seksualne obrazovne predmete u školama, kao i pravosuđe i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja.

  • HOROR Djevojka (11) silovana je više od godinu dana
  • Rusi nabavljaju milione raketa i artiljerijskih granata i od koga
  • Mostar dobija nove prelijepe murale
  • Njemački ministar: Dvije nuklearne elektrane držimo u rezervi do proljeća
  • Instagram je kaznio rekordnih 400 miliona eura za podatke o djeci

Na Dnevni.ba se prvi put pojavila objava STRAŠNA Djevojka (11) silovana više od godinu dana.

dnevni.ba

Možda vas zanima