10.4 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

UŽAS Djevojčicu (11) silovali više od godinu dana

Uz povike “Sklonite patrijarhalne sudije i tužioce”, “Nema više”, “Naoružajte žene”, “Ne možemo više”, stotine građana okupilo se u ponedeljak u Prištini na protestu protiv seksualnog nasilja nad ženama i devojkama. Protesta je bilo i u drugim gradovima.

Demonstranti su tražili smenu glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtima Munišija. “Bićemo ovdje dok nam Tužilaštvo konačno ne kaže da je na strani žrtava, a ne počinitelja”, rekao je jedan od učesnika protesta, piše Radio Slobodna Evropa.

Dan ranije Munishijevu ostavku zatražila je ministarka pravde Kosova Albulena Hadžiju, koja je rekla i da treba preduzeti mere protiv “tužilaca i sudija koji ne obavljaju svoje dužnosti”. Povod za najnovije proteste bilo je silovanje 11-godišnje devojčice 27. avgusta u parku u Prištini.

U slučaju 11-godišnje djevojčice, pravosudne institucije vode postupak za dva različita krivična djela.

Uz mjeru pritvora od 30 dana za petoricu osumnjičenih za silovanje maloljetnice, ista mjera je određena i za još šest osumnjičenih koji su, prema navodima pravosudnih institucija, u junu silovali djevojku i koristili je za seksualne usluge.

Dvojica uhapšenih osumnjičena su za silovanje i trgovinu maloljetnicima, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Kosovski portal Kallxo dobio je pristup tužilačkom dosijeu u kojem piše da je šestorica osumnjičenih stupila u kontakt sa žrtvom, namamili je i protiv njene volje silovali u nekoliko različitih motela. Djevojčica je trenutno na liječenju.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Sveča saopštio je u ponedeljak da prve informacije pokazuju da je 11-godišnja devojčica, prema dosadašnjim informacijama, silovana tokom juna i avgusta ove godine, ali da je u stvari silovana mnogo duže – više od godinu dana.

Sveča je rekao da je zamolio načelnika Policijskog inspektorata Kosova da pozove sve policajce uključene u slučaj kao svedoke kako bi se razjasnilo šta se dogodilo. On je rekao da nadležne institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uverenje da će svi propusti biti utvrđeni, a odgovorni kažnjeni, piše Nova.rs.

“Prva informacija je da je ova maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio direktno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci, kako bi se institucije Kosova i javnost što prije informisale o tome šta su institucije uradile i šta će uraditi. U slučaj su uključeni tužilaštvo, centri za socijalni rad, policija i Kosovska forenzička agencija. “Sve dosadašnje informacije govore nam o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovog maloljetnika, a zatim da identifikuju šta se dogodilo, ali i da identifikuju počinioce koji, nažalost, još uvijek nisu uhapšeni”, piše Sveçle. Nova.rs.

Demonstranti u Prištini imaju nekoliko zahteva za Vladu Kosova. Između ostalog traže legalizaciju upotrebe i distribucije suzavca za samoodbranu, otpuštanje službenika koji nisu radili svoj posao, stvaranje specijalizovane jedinice za seksualno nasilje u Kosovskoj policiji, uvođenje seksualne obrazovne predmete u školama, kao i pravosuđe i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja.

  • HOROR Djevojka (11) silovana je više od godinu dana
  • Rusi nabavljaju milione raketa i artiljerijskih granata i od koga
  • Mostar dobija nove prelijepe murale
  • Njemački ministar: Dvije nuklearne elektrane držimo u rezervi do proljeća
  • Instagram je kaznio rekordnih 400 miliona eura za podatke o djeci

Na Dnevni.ba se prvi put pojavila objava STRAŠNA Djevojka (11) silovana više od godinu dana.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima