back to top
17.3 C
Konjic
20 Maja, 2024

Večeras je u Konjicu otvoren 3.Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva „Planeta ŽeNERA“

Nagrada „Super Nera“ pripala je članici Udruženja Emini Borić, dok je nagrada “Solidarnost na djelu” pripala Emini Jašari

Prvi sadržaj 3.Festivala ženskog aktivizma i stvaralaštva „Planeta ŽeNERA“ bio je predavanje za srednjoškolce koje je održano danas amfiteatru Srednje škole Konjic, gdje su članovi udruženja Cerebra razgovarali sa srednjoškolcima o govoru mržnje, diskriminaciji i toleranciji.

Festival “Planeta žeNERA” otvoren je večeras vriskom u znak iskazivanju solidarnosti narodu Palestinu. Na otvaranju ovogodišnjeg Festivala, dodijeljene su i nagrade „Super Nera“ i „Solidarnost na djelu“. Ove godine nagrada „Super Nera“ pripala je članici Udruženja Emini Borić. Emina je u ovoj godini najaktivnija članica Udruženja, a kako je poručila za radiokonjic.ba ova nagrade će joj biti motivacija da i u narednom periodu bude još aktivnija.

“Mnogo mi znači ova nagrada i ja uvijek kažem svi smo mi u Udruženju “Super Nera”, svaka na svoj način. Posebno sam sretna zbog nagrade jer mi je ona daje vjetar u leđa da budem još aktivnija i još bolja. Kroz četiri godine članstva u ovom Udruženju, naučila sam mnogo kroz razne edukacije, panele, diskusije, druženja, upoznavanja i sve je to na neki način dalo doprinosa da i dobijem nagradu “Super Nera” poručila je Borić.

večeras je u konjicu otvoren 3.festival ženskog aktivizma i stvaralaštva „planeta ženera“
Dodijela nagrade “Super Nera” Emini Borić.

Nagrada „Solidarnost na djelu“ pripala je sugrađanki, vlasnici hotela “Oaza”  Emini Jašari, za nesebičnan doprinos i podršku razvoja ženskog aktivizma, a svakako doprinos razvoju Udruženja žena “Nera” Konjic. Govoreći o uručenom priznanju, za radiokonjic.ba je kazala:

“Trudimo se da budemo dobri domaćini, a to smo i dokazali sa priznanjem “Solidarsnot na djelu”. Zbog toga se osjećam sretno i nastojat ćemo i u narednom periodu da našim “ŽENerama ” ponudimo da se osjećaju kao u svojoj kući. Od početka Udruženja sam članica i evo s ponosom i srećom dočekujemo treću godinu za redom naše žene iz raznih gradova BiH, ali i drugih država” izjavila je Jašari.

večeras je u konjicu otvoren 3.festival ženskog aktivizma i stvaralaštva „planeta ženera“
Dodijela nagrade “Solidarnost na djelu” Emini Jašari

Nakon dodjele nagrada, uslijedila je izložba slika Edite Čolakhodžić i Nađe Muratović, te je na otvaranju održan i koncert Anite Šunjić.

Ovogodišnji Festival „ŽeNERA“ se održava pod motom „NeMIRNE smo“, a program istog prilagođen je trenutnim dešavanjima u Palestini.  Festival okuplja oko stotinu žena iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Italije.

“Zbog trenutnih dešavanja u Palestini, nikad u težim okolnostima nismo pripremale Festival. Ovo je veliki projekat koji traje tri dana i koji okuplja žene iz dvadeset gradova BiH, te još četiri države. Zato smo odlučile nastaviti Festival i ove godine, uz poruku ”Nećemo zaustaviti Festival, vi zaustavite ratove”, jer festivali moraju živjeti a ratovi moraju prestati. Zato smo večeras prkosnije nego ikada, da se naš glas, krik, pjesma kroz suze, čuje i bude jača od zvuka bombi” izjavila je predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic Elvedina Alić.

večeras je u konjicu otvoren 3.festival ženskog aktivizma i stvaralaštva „planeta ženera“
Predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic Elvedina Alić

Sutra, drugog festivalskog dana biće upriličeno šest programa, panela, diskusije u kojima će učestvovati i aktivistice iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine  koje su u Evropi i svijetu prepoznate i nagrađivane za aktivizam. U jutarnjim satima u hotelu Oaza u 10 sati održat će se panel “Stamena s kamena”, te u 11 i 30 panel “Samo da nešto kažem”. Nakon toga slijedi promocija publikacije “Putovanje kroz aktivizam” te panel “O ženama u superlativu”.

U večernjim satima, u 18 sati u Srednjoj školi svoje iskustvo, svoju ispovijest sa prisutnima podijelit će žena koju su nakon dolaska u Palestinu zarobili izraelski desničari.

Program se nastavlja u 19 i 20 čitanjem stihova uz svijeće, suze i ljubav kroz večer poezije, a u 20 sati pjesmom i koncertom Mostarke Anite Šunjić – Sloboda je ženskog roda.

jasmina@radiokonjic.ba

03.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima