back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Večeras održan međunarodni koncert „U zagrljaju“

Na koncertu koji je održan u kino sali, nastupili su horovi iz Bečeja, Podgorice, Bugojna, Sarajeva i Konjica

Međunarodni koncert „U zagrljaju“ održan je u okviru manifestacije Dani Grada Konjica, a u organizaciji Muzičkog centra „Rezonanca“ Konjic i Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“. Koncert je posvećen uspomeni na Jovana Divjaka i obilježavanju njegove druge godišnjice smrti, a nastupili su horovi iz Bečeja, Podorice, Sarajeva, Bugojna i Konjica pod nazivom „La Viva Balkan“.

Na večerašnjem koncertu na kojem je domaćin bio Muzički centar „Rezonanca“, nastupilo je 150 izvođača, a svaki od pomenutih horova izveo je dio muzičkog repertoara.

Na početku koncerta otpjevana je pjesma „Tamo gdje nebo se budi“ Muzičkog centra „Rezonanca“ a koju su uradile Amresa i Mirnesa Novalić. Nastupio je i dječiji hor „Rezonanca, kao i učenici Muzičke škole s Odsjeka violina, a nakon toga pridružili su se i veliki horovi.

večeras održan međunarodni koncert „u zagrljaju“
Večeras održan međunarodni koncert „U zagrljaju“

Predsjednik Skupštine Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ Almin Škrijelj kazao je da horovi „La viva Balkan“ ramijenju pozitivne poruke i emocije u nastojanju da buduće genarcije nastave ono što je započeto. Iskazao je i zadovoljstvo zbog gostovanja u Konjicu, te za radiokonjic.ba dodao „ Gospodina Jovana večeras nema sa nama, ali je u našim mislima uvijek i mnogo je radio na nama u smislu da nas je podučio kako treba živjeti, davao nam savjete, i svakako okupljao horove. Mislim da smo mi iz Udruženja nastavili tu tradiciji, da smo okupili horove iz Crne Gore, Srbije odnosno Vojvodine, te iz BiH, a nadam se da ćemo već narednu jesen imati dugu turneju po bivšoj Jugoslaviji“.

Konjička publika je večeras posebno uživala u izvođenjima horova Muzičkog centra i škole koji su se potrudili da prisutnima uljepšaju večer, posebno mališani dječijeg hora „Rezonanca“.

„Ostvarili smo ono što smo htjeli. Koncertom „U zagrljaju“ ostajemo u zagrljaju i dalje sa potpisanim Memorandumom o nastavku saradnje i drago mi je što smo Konjičanima uz Dane Grada Konjica posvetili ovaj koncert. Prije 23 godine prvi koncert ovih horova je bio u Konjicu, i sada opet, te se nadam da će buduće generacije tako nastaviti“ – kazala je u ime Muzičkog centra „Rezonanca“ Biljana Handžo.

Posebna gošća na koncertu je bila Gordana Sarić-Losonci iz Crne Gore, a koja je porijekom iz Konjica. Priznata svjetska pjesnikinja nakon 50 godina došla je u Konjic i održala je emotivni govor prisutnima te odrecitovala svoju pjesmu. Za radiokonjic.ba je izjavila: „Sretna sam i puna emocija što nakon toliko vremena ponovno nastupam u Konjicu. Ja sam osoba koja se bavi kulturom, obrazovanjem i mirom te sam ambasador mnogih zemalja svijeta za ljudska prava, mir i kulturu. Imam 23 knjige u kojima samo o tome pišem, i na taj način promovišem mir u cilju da se sve vjere i nacije slože i žive jedni za druge“.

večeras održan međunarodni koncert „u zagrljaju“
Večeras održan međunarodni koncert „U zagrljaju“

Po završetku koncerta gradonačelnik Konjica Osman Ćatić čestitao je organizatorima na održanom koncertu, te zajedno sa predsjenikom Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ dodjelio zahvalnice i prigodne poklone gostima večerašnjeg koncerta koji su se potrudili zabaviti publiku.

radiokonjic.ba

10.06.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]