-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Večeras promocija edicije “Biblioteka Hamdija Kreševljaković”

U okviru manifestacije “Dani knjige Konjic 2023.” večeras će u Muzeju drvorezbarstva, Zanat-Rukotvorine biti upriličena promocija edicije UG Video Arhiv “Biblioteka Hamdija Kreševljaković”. Promotori će biti unuci Hamdije Kreševljakovića, Sead i Nihad Kreševljaković.

U okviru promocije edicije Udruženja građana Video arhiv „Biblioteka Hamdija Kreševljaković“ bit će predstavljena reprint izdanja: „Sarajevo u doba okupacije Bosne 1878.“, “Sarajevo za vrijeme austrougarske uprave 1878-1918.“ i „Nekrolozi“ sa uvodnim studijama Amera Masle o znanstvenom putu Hamdije Kreševljakovića. Jedan od promotora, direktor Internacionalnog teatarskog festivala „MESS“, Nihad Kreševljaković, kazao je da će večeras prvi put biti predstavljen rad nevladine organizacije UG Video Arhiv „Biblioteka Hamdija Kreševljaković“

„Cilj je bio da se kroz naslijeđe onoga što je ostavio Hamdija Kreševljaković, naš dedo, kroz njegovu biblioteku koja se prema mišljenju njegovih savremenika smatra jednom od najznačajnijih privatnih biblioteka u BiH, da se afirmira ideja istraživanja i kulturnog naslijeđa BiH kroz historiju. Naš je doprinos prikupljanje video materijala, a imamo i izdavačku djelatnost u sklopu koje smo publicirali dva reprinta knjiga, i jednu knjigu zahvaljujući uredniku Ameru Masli u kojoj su prvi put objavljeni svi tekstovi koje je Hamdija Kreševljaković objavljivao u novinama“ – kazao je Kreševljaković.

večeras promocija edicije "biblioteka hamdija kreševljaković"
Večeras promocija edicije "Biblioteka Hamdija Kreševljaković"

Posjetioci će imati priliku čuti zanimljivu perspektivu historije i slike zemlje u kojoj mi danas živimo. Djela historičara, akademika i jednog od osnivača Naučnog društva BiH, preteče Akademije nauka BiH, Hamdije Kreševljakovića ostala su kao bogata riznica izvora svake vrste i kao solidna osnova za daljnja istraživanja i rasvjetljavanje mnogih historijskih nepoznanica. Kreševljakovićevo cjelokupno djelo, budući da je usredosređeno na historiju Bosne i Hercegovine i njenu kulturu, civilizaciju, upravu i zanate, danas se smatra najrelevantnijim historijskim štivom o Bosni i Hercegovini u osmansko doba.

“Uvijek nam je drago imati priliku prezentirati naš rad jer smatramo da se radi o vrlo zanimljivoj perspektivi historije BiH. Još uvijek traje izložba u Istanbulu, gdje su predstavljena djela iz biblioteke Hamdije Krešvljakovića. U saradnji sa evropskim umjetnicima nastojimo da ponudimo prezentaciju historije kroz prizmu umjetničkog djelovanja. Promocija u Konjicu nam je također važna, s obzirom da želimo da bogaststvo koje karakterizira historiju naše zemlje podjelimo sa ljudima u našoj zemlji, ali i sa ljudima u drugim zemljama svijeta” – istaknuo je Kreševljaković.

Promocija UG Video Arhiv „Biblioteka“Hamdija Kreševljaković“ održat će se večeras sa početkom u 19 sati.

 radiokonjic.ba

15.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima