21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Večeras s akšam namazom nastupa mjesec ramazan

Danas zalaskom sunca nastupa mjesec ramazan, najodabraniji mjesec u islamu. Ramazan je mjesec posta odnosno suzdržavanjem od jela i pića, ružnih djela i riječi.

Medžlis islamske zajednice Konjic spremno dočekuje odabrani mjesec. U toku mjeseca ramazana organizovati će se mnogobrojne aktivnosti, a već danas provode se akrivnosti odlaska softa u džemate u kojima su raspoređeni.  

“Ono što želimo istaknuti jeste da su planirane aktivnosti prilagođene ramazanu. Osim redovnih aktivnosti obavljanja namaza, planirana je mukabela u Gradskoj džamiji poslije ikindije namaza, mukabela za žene u Repovačkoj džamiji poslije podne namaza te ramazankse večeri, tako da sa radošću dočekujemo mjesec ramazan” za radiokonjic.ba kazao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić.

večeras s akšam namazom nastupa mjesec ramazan
Refik ef. Delić

Kada su u pitanju ramazanske aktivnosti Mreže mladih Medžlisa IZ Konjic, u planu je da se održe omladisnki iftari, druženja, omladinska hatma, a bit će upriličena i ramazanksa igraonica za djecu.

večeras s akšam namazom nastupa mjesec ramazan
Večeras s akšam namazom nastupa mjesec ramazan

Ove godine u 41 džamiji u našem gradu će se obavljati teravih namaz ali i ostali namazi u toku mjeseca ramazana.Od toga je 21 redovno mjesto gdje imaju stalni imami, a bit će i 20 ramazanskih ili teravih imama koji će biti u džematima koji nemaju stalnog imama. Oni će predvoditi ramazanske aktivnosti, posebno ibadete, održavati će predavanja i učiti mukabelu.

Najdraži gost muslimanima i muslimankama dolazi večeras u njihove domove, alvlije i džamije. Govoreći o važnosti i suštini mjeseca ramazana, Refik ef. Delić za radiokonjic.ba između ostalog je poručio: “Ramazan je prije svega mjesec Kur’ana, mjesec objave Božje riječi, objave koja je došla da čovječanstvo izvede iz tmine na svijetlo, da rastavi istinu i laž. Kur’an je donio preporod čovječanstvu, i danas ako ga se istinski prihvatimo, može donijeti preporod nama svima osobno, ali i kao društvu i cijelom svijetu. Mjesec ramazan je mjesec posta, ali i mjesec našeg milosrđa i popravljanja našeg stanja. To je mjesec u kojem se suočavamo sa sobom, sa onim što je dobro i koje valja razvijati, ali isto tako valja nam se susresti i sa našim slabostima. Ramazanski post, to posebno stanje, trebamo iskoristiti da vidimo šta to trebamo kod sebe popraviti, kako bi bili korisniji sebi, svojoj porodici i društvu”.

Islamska zajednica ove godine Ramazan obilježava pod sloganom “Porodica u ramazanu, ramazan u porodici”, čime se pažnja skreće na porodicu.

“Svjedoci smo da živimo vrijeme i okolnosti u kojim se ono što nije vrijednost, pokušava nametnuti kao vrijednost i što htjeli mi to ili ne i nas uvlači polahko. Trpe tu mnoge stvari, gubimo na mnogim poljima, a na polju porodice ne smijemo da gubimo i zato je islamska zajednica željela skrenuti pažnju na porodicu i rodbinske veze. Ovaj mjesec treba da bude mjesec porodice i tu stalnu vrijednost treba da afirmišemo i da je njegujemo” izjavio je Refik ef. Delić.

“Ramazan Šerif Mubarek Olsun svim vjernicima i vjernicama, sa željom da ovaj mubarek mjesec ramazan dočekamo i ispostimo u zdravlju, rahatluku i toplom porodičnom okruženju” poručio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic.

Podsjećamo, večeras će se klanjati prvi teravih namaz, a sutra je prvi dan posta. Mjesec ramazan ove godine ima 29 dana, i završava 20. aprila, a Ramazanski bajram nastupa 21. aprila.

radiokonjic.ba

22.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima