back to top
17.3 C
Konjic
20 Maja, 2024

Veliki broj turista iz cijelog svijeta posjetio konjičke muzeje

2023. godina uspješna za Zavičajni muzej i Muzej drvorezbarstva

U 2023. godini veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta posjetio je konjičke muzeje. Posjetioci su imali priliku upoznati se sa kulturno-historijskim naslijeđem Grada Konjica, a svoje pozitivne utiske podijelili su sa kustosima. Zavičajni muzej Konjic i Muzej drvorezbarstva i u 2024. godini planiraju organizovanje brojnih kulturnih sadržaja i edukativnih radionica.

U Zavičajnom muzeju i rodnoj kući Zulfikara Zuke Džumhura u 2023. godini najviše je bilo školskih posjeta, koje su aktuelne u periodu od aprila pa do završetka školske godine. Međutim, turisti su bili kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regiona i svijeta, potvrdio je za Radio Konjic kustos i savjetnik za muzejske djelatnosti, Muhamed Krnjić.

„U ljetnom periodu naša dijaspora posjećuje muzeje, kao i turisti iz cijelog svijeta, Evrope, Australije, Amerike i drugih. Prošla godina je bila uspješna i u jesenskom periodu jer smo imali veliki broj školskih posjeta, zbog povoljnih vremenskih prilika sve do novembra imali smo grupne posjete, tako da 2023. godinu možemo ocjeniti kao izuzetno uspješnu“- kazao je Krnjić.

veliki broj turista iz cijelog svijeta posjetio konjičke muzeje
Zavičajni muzej

Turiste iz svih zemalja svijeta zanima historija Bosne i Hercegovine, a jedan od najzanimljivijih segmenata bogatog kulturno-historijskog naslijeđa za njih je drvorezbarstvo.

„Posebno kada su stranci u pitanju najzanimljiviji dio je drvorezbarstvo, mnogi od njih ne vjeruju da se to još uvijek ručno radi. Tada ih mi uputimo kod naših kolega u Muzej drvorezbarstva. Objasnimo im da je to tradicija preko 100 godina i da se nalazi na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine. U Zavičajnom muzeju pažnju privlače arheloški dio, generalno strance zanima naša historija“– naveo je Krnjić.

Osim redovnih posjeta u prostorijama muzeja, kao i u avliji rodne kuće Zuke Džumhura organizovane su brojne kulturne manifestacije, a isto je planirano i u 2024. godini.

„Organizovane su brojne edukativne radionice za djecu, promocije knjiga, obilježeni su značajni datumi i godišnjice. I ove godine, naravno. naši će sugrađani biti blagovremeno obaviješteni.“- istaknuo je Krnjić.

U Muzeju drvorezbarstva u 2023. godini najviše turista bilo je iz stranih zemalja, kazala je kustosica Muzeja drvorezbarstva, Maja Rajić.

„Nama su najčešće dolazili turisti iz Amerike, Italije, Evrope, primjetili smo da smo imali dosta turista iz Švedske, Norveške i Finske. Bio je skoro podjednak broj turista iz Amerike i Evrope“-kazala je Rajić dodavši da je posebno zadovoljstvo za sve uposlenike dolazak velikog broja studenata i učenika iz BiH.  S obzirom da su turisti, ali i bh studenti i učenici, najviše interesovanja iskazali za prisustvovanje procesu drvorezbarenja, u 2024. godini planirano je organizovanje više radionica.

veliki broj turista iz cijelog svijeta posjetio konjičke muzeje
Muzej drvorezbarstva

„Drago nam je jer smo mogli svim studentima i učenicima omogućili da mogu vidjeti kako izgleda proces rezbarenja. U 2024. godini odlučili smo da organizujemo više ovih aktivnosti za sve učenike i turističke grupe“- istaknula je Rajić.

Muzej drvorezbarstva otvoren je 2019. godine i od tada posjetioci mogu vidjeti memorijalni kutak za sve rezbare i rezbarske familije koje se bave ovim zanatom. Kao i Muzej drvorezbarstva tako i Zavičajni muzej biljži sve veći broj posjetilaca koji se odlučuju pogledati raznovrsnost i mnoštvo eksponata.

radiokonjic.ba

23.01.2024.

radio@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima