back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti 5. maja dočekuju Vaskrs

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti u nedjelju, 5. maja, dočekuju Vaskrs, najvažniji hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću. Vaskrs je praznik koji slavi Hristovo vaskrsnuće, odnosno njegov duhovni, ali i fizički povratak nakon smrti. Paroh konjički Branimir Borovčanin je izjavio za radiokonjic.ba da se vjernici tokom šest nedjelja posta pripremaju i tjelesno i duhovno za Vaskrs.

„Trudimo se da što manje griješimo i suzdržavamo se od hrane koja je životinjskog porijekla. Ali  je mnogo bitnija duhovna priprema kada se posvećujemo malo više sebi, odnosima sa komšijama, prijateljima, porodičnim odnosima. Pokušavamo da se u ovo vrijeme velikoposno izmirimo ukoliko postoje neke nesuglasice i da kao takvi što spremnije dočekamo Vaskrsenje Hristovo“ – rekao je paroh Borovčanin.

Paroh konjički Branimir Borovčanin je izjavio da je ove godine planirano povodom vaskršnjih službi na Veliki petak u Crkvi svetog Vasilija Velikog u Konjicu u 18 sati večernja služba sa iznošenjem plaštanice, a na sam praznik, Vaskrs, u nedjelju, 5. maja, u 6 sati Vaskršnja liturgija i pashalno jutrenje.

radiokonjic.ba

03.05.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima