15.4 C
Konjic
30 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

FK Klis postao prvak Druge lige FBiH-Jug u sezoni 2022./2023.godina

FK Klis iz Buturović Polja je postao prvak Druge...

Juniorke ŽKK Konjic Konjic šampionke ŽOL BiH

Juniorke Ženskog košarkaškog kluba Konjic ovoga vikenda su nastupile...

FK Igman će igrati u Premijer ligi BiH i naredne sezone

FK Igman je danas u utakmici posljednjeg 33.kola Premijer...

Danas odlučujuća utakmica za Igman

33.kolo Premijer lige BiH: FK Sarajevo - FK Igman...

Gradonačelnik Konjica uputio čestitke FK Igman, FK Klis i ŽKK Konjic

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić uputio je čestitke za ostvarene...

Vlada FBiH nije, do zadanog roka 1. decembra, upriličila sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH

Nakon što Vlada Federacije BiH nije do zadanog roka , 1.decembra, zakazala sastanak sa predstavnicima Saveza Udruženja penzionera Federacije BiH za očekivati je najavljene mirne masovne proteste penzionera.

Kako je najavljeno iz Saveza penzioneri imaju četiri osnovna zahtjeva, a jedan od njih je povećanje penzija. Za Radio Konjic to je prokomentarisao predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera Konjic Edo Hajduk:

“Od 10.2. 2022.g traju pregovori s Vladom s ciljem da Vlada ne donosi odluke mimo Saveza, ali smo svjedoci da Vlada radi po svome i da donosi samostalno odluke što nije dobro za naše članove” – kazao je Hajduk.

Hajduka smo pitali da predvidi naredne poteze Saveza penzionera FBiH.

“Pa teško je sada nešto reći. Mi ćemo sigurno ispoštovati odluke Upravnog odbora Saveza, a govoriti sada o mirnim protestima u ovo vrijeme je vrlo nezahvalno jer vidite kakve su temperature, kakvo je zdravlje naših penzionera. Teško je sada, ako bi se to organizovalo u ljetnom periodu vjerovatno bi prisustvovao veći broj. Ali mislim da je dovoljno da na proteste izađu samo penzioneri iz Sarajevskog kantona i to bi bila jedna velika masa i onda bi se nešto moglo postići”.

Predsjednik Skupštine Udruženja penzionera HNK i član Upravnog odbora Udruženja penzionera Konjic Mirko Ivković prokomentarisao je život penzionera u lokalnoj zajednici.

“ Imamo 70 posto penzionera sa minimalnim penzijama. Možete misliti kako je živjeti sa 300 maraka. Nikako, teško, ako mu ne pomaže neko ne može da živi. Ali se ljudi snalaze nekako .Pozajmljuju, uzimaju na teku, da bi preživjeli. Još ako se hrani u apoteci onda je to težak problem”.

Ivkovića smo pitali i da uputi poruku penzionerima.

“Inflacija je velika. Guta ovo što  se povećanja  daje. Mi se nadamo da ćemo odvesti penzionere u Sarajevo, ali na izlet, ne na proteste. Nadamo se da će to biti uredu. Neka su  živi i zdravi. Dosad su oni davali životu godine,  a sada bi trebalo da daju život godinama, koliko mogu”- poručuje Mirko Ivković.

U Federaciji BiH živo skoro pola miliona penzionera. U Udruženju penzionera Konjic ima ih 2340, dok ih na konjičkom području ima ukupno oko 2 hiljade i pet stotina.

01.12.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima