back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Vlada FBiH nije, do zadanog roka 1. decembra, upriličila sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH

Nakon što Vlada Federacije BiH nije do zadanog roka , 1.decembra, zakazala sastanak sa predstavnicima Saveza Udruženja penzionera Federacije BiH za očekivati je najavljene mirne masovne proteste penzionera.

Kako je najavljeno iz Saveza penzioneri imaju četiri osnovna zahtjeva, a jedan od njih je povećanje penzija. Za Radio Konjic to je prokomentarisao predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera Konjic Edo Hajduk:

“Od 10.2. 2022.g traju pregovori s Vladom s ciljem da Vlada ne donosi odluke mimo Saveza, ali smo svjedoci da Vlada radi po svome i da donosi samostalno odluke što nije dobro za naše članove” – kazao je Hajduk.

Hajduka smo pitali da predvidi naredne poteze Saveza penzionera FBiH.

“Pa teško je sada nešto reći. Mi ćemo sigurno ispoštovati odluke Upravnog odbora Saveza, a govoriti sada o mirnim protestima u ovo vrijeme je vrlo nezahvalno jer vidite kakve su temperature, kakvo je zdravlje naših penzionera. Teško je sada, ako bi se to organizovalo u ljetnom periodu vjerovatno bi prisustvovao veći broj. Ali mislim da je dovoljno da na proteste izađu samo penzioneri iz Sarajevskog kantona i to bi bila jedna velika masa i onda bi se nešto moglo postići”.

Predsjednik Skupštine Udruženja penzionera HNK i član Upravnog odbora Udruženja penzionera Konjic Mirko Ivković prokomentarisao je život penzionera u lokalnoj zajednici.

“ Imamo 70 posto penzionera sa minimalnim penzijama. Možete misliti kako je živjeti sa 300 maraka. Nikako, teško, ako mu ne pomaže neko ne može da živi. Ali se ljudi snalaze nekako .Pozajmljuju, uzimaju na teku, da bi preživjeli. Još ako se hrani u apoteci onda je to težak problem”.

Ivkovića smo pitali i da uputi poruku penzionerima.

“Inflacija je velika. Guta ovo što  se povećanja  daje. Mi se nadamo da ćemo odvesti penzionere u Sarajevo, ali na izlet, ne na proteste. Nadamo se da će to biti uredu. Neka su  živi i zdravi. Dosad su oni davali životu godine,  a sada bi trebalo da daju život godinama, koliko mogu”- poručuje Mirko Ivković.

U Federaciji BiH živo skoro pola miliona penzionera. U Udruženju penzionera Konjic ima ih 2340, dok ih na konjičkom području ima ukupno oko 2 hiljade i pet stotina.

01.12.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

jasminka@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima