-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Vlada HNK: 200 hiljada KM za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji

Usvojena i Odluka o  načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te Odluka kojom su definisani detalji projekta izgradnje cesta u povratničkim naseljima u Gradu Čapljini

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona izdvojila je, na današnjem prvom dijelu 195. redovne sjednice, 200.000,00 KM pomoći za žrtve katastrofalnih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju. Objema državama bit će uplaćeni jednaki iznosi od po 100.000,00 KM iz Budžeta HNK.

”Vlada ovim pruža konkretnu podršku, u skladu sa objektivnim mogućnostima, a na tragu našeg dogovora koji smo postigli čim je stigla vijest o ovoj istinskoj kataklizmi i golemim ljudskim žrtvama, da ćemo na prvoj sjednici donijeti Odluku kojom ćemo, uz izraze saučešća, pogođenim prostorima pružiti i finansijsku pomoć”, rekao je premijer dr. sc. Nevenko Herceg.

Osim ove, razmotrena je i prihvaćena Odluka o usvajanju Izvještaja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK o ostvarenim ishodima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Kantona za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine.

Vlada je danas usvojila i Odluku o  načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za tekuću godinu za Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i to:  sa pozicije ”Ostali izdaci za sport + uspješnim pojedincima”, sa pozicije ”Ostali izdaci za kulturu”, sa pozicije ”Tekući transferi organizacijama i pojedincima za izvanredne sportske uspjehe” te sa pozicije ”Transferi nacionalnim udrugama i organizatorima nacionalnih manifestacija”.

Danas je usvojena i Odluka o davanju saglasnosti za zaključenje Aneksa na Ugovor između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza HNK, Grada Čapljine i firme Amitea d.o.o. Mostar. Riječ je o projektu izgradnje cesta u povratničkim naseljima u Gradu Čapljini čija je ukupna vrijednost 230.000,00 KM. Federalno ministarstvo osigurava 100.000,00 KM, Planom i programom Uprave za ceste odobreno je 80.000,00 KM, dok će Grad Čapljina projekat sufinansirati iznosom od 50.000,00 KM. Današnja saglasnost na Aneks ugovora bila je nužna za izvršenje plaćanja iznosa od 50.000,00 KM koji će Grad Čapljina, potpisivanjem Aneksa, moći isplatiti izvođaču radova.

Vlada HNK

radiokonjic.ba

14.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima