back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Vlada HNK-a: Svim osnovcima besplatni udžbenici

U nastavku 181. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta koji su upućeni u dalju skupštinsku proceduru, po skraćenom postupku.

Usvojenim Izmjenama i dopunama Budžeta, uz ostalo, osigurana su sredstva od cca 3 miliona KM za nabavku besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u HNK.

”U odnosu na početne prijedloge, napravili smo veliki iskorak, u potpunosti rasteretili naše jedinice lokalne samouprave odnosno općine i gradove, i svim našim školarcima u osnovnoškolskom obrazovanju osigurali besplatne udžbenike i priručnike. Nastojimo, u vremenu ove krize i poskupljenja svih životnih potrepština, pomoći djelomičnom rasterećenju porodičnih troškova naših sugrađana. Preuzeli smo ukupnu finansijsku obavezu nabavke svih udžbenika za učenike od 1. do 9. razreda, što je sada itekako značajna budžetska stavka. No, sretan sam, iskreno i ponosan, jer će ovo osjetno pomoći opterećenim kućnim budžetima stanovnika HNK, na poseban način višečlanim porodicama sa više djece manjega uzrasta. Od naših mališana samo očekujem trud i zalaganje, za bolje sutra i njima i cijelom društvu”, poručio je Herceg najavivši kako će Vlada nastojati, u skladu sa mogućnostima, ustrajati u ovakvim oblicima podrške našoj zajednici.

Ukupno 16195 školaraca u septembru će dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta dostavit će finansijska sredstva školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima na početku nove školske 2022. / 2023. godine.

”Zadovoljan sam konačnim izgledom Prijedloga tzv. Rebalansa Budžeta jer smo, unatoč svim izazovima, uspjeli zadovoljiti sve zahtjeve i traženja svih resora, sektora i jedinica lokalne samouprave za njihove razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte. U sedam godina ove vlade očuvali smo stabilnost, otvorili razvojnu dimenziju Budžeta i, iz godine u godinu, povećavamo suficit koji usmjeravamo prema općinama i gradovima i zajedničkim institucijama, uspijevajući kontinuirano povećavati i primanja svih budžetskih korisnika. U okolnostima u kojima živimo, ali i u usporedbi sa našim okruženjem, rezultate i dosegnutu razvojnu budžetsku dimenziju HNK, kao i način na koji se ova vlada uspijeva nositi sa svim izazovima pred kojima se nađemo, smatram uspjehom na koji sam ponosan”, prokomentirao je prvi čovjek Vlade HNK dr. sc. Nevenko Herceg.

Vrijedi istaknuti kako je, Izmjenama i dopunama Budžeta, u HNK predviđeno značajno povećanje novčanih podrški za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu. Predviđena je isplata jednokratne novčane podrške svim nezaposlenim koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNK u iznosu od 100 KM po osobi. Povećane su stavke za egzistencijalnu podršku za borce, kao i udruženja koja brinu o borcima i povratnicima.

Uz ostalo, riješeno je pitanje zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika, povećana su izdvajanja za kulturu, sport, kulturne institucije (obje mostarske pozorišne kuće), visoko obrazovanje (oba univerziteta). Predviđena su značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih stanica, školskih i sportskih objekata, dovršenje radova na zgradi kantonalne Skupštine, kao i za proces obnove i prenamjene hotela ”Ero” u novu zgradu Vlade HNK.

Također, povećana su sredstva poticaja poljoprivredi, privredi i turizmu. Značajno su povećana namjenska sredstva za vodoprivredu gdje su ukupna budžetska izdvajanja time premašila 8 miliona KM, te za održavanje cesta koje su u nadležnosti HNK na kojoj su stavci izdvajanja dosegnula 14 miliona KM. Ispunjene su i sve obaveze koje proizilaze iz novih kolektivnih ugovora.

radiokonjic.ba

20.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]