back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

VLADA HNK: Beskamatni krediti za privrednike

Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u maju ove godine prihvatila Protokol o saradnji između Vlade HNK i Razvojne banke FBiH za subvencionisanje kamata kroz određene kreditne linije kojim bi se pružila podrška poslovnim subjektima sa područja Kantona, danas je dokument i službeno potpisan. U ime Vlade, Protokol je parafirao premijer dr. sc. Nevenko Herceg, a u ime Razvojne banke v.d. predsjednice Uprave doc. dr. sc. Mersiha Slipičević.

„Podsjećam, HNK je prvi kanton u Federaciji koji je krenuo u ovom smjeru i ovo je zaista jedna od značajnijih ekonomskih mjera ove vlade uopće. Naša saradnja sa Razvojnom bankom na tragu spašavanja naše pandemijom ugrožene privrede i pružanja konkretne podrške privrednicima u rastu i razvoju pokazala se više nego uspješnom, a zdušno su je pozdravili i domaći privrednici, ocijenivši kako je odigrala važnu ulogu u oporavku domaće privrede. Bilo je logično donijeti odluku o nastavku te saradnje, što je Vlada i učinila i sretan sam što smo danas to i formalizirali službenim potpisivanjem usaglašenoga teksta Protokola o saradnji“, poručio je premijer Herceg.

Odabrano je 10 kreditnih linija sa uslovima kreditiranja koji će koristiti privredi, a načinom osiguranja sredstava pružena je mogućnost većega broja subvencija kamata po ponuđenim operativnim linijama i značajna podrška razvoju privrede. Konkretno, Vlada omogućuje privrednicima kreditno zaduženje u iznosu do 500.000 KM, preuzima obavezu subvencionisanja kamata u iznosu do 3 %, kao i cjelokupne troškove naknada za obradu kredita.

Činu potpisivanja prisustvovali su i ministar privrede Željko Laketić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, predsjednik Komisije za nadzor kreditnih sredstava HNK dr. sc. Damir Jerković te v.d. izvršnog direktora Razvojne banke FBiH za istraživanje i razvoj Dalibor Milinković.

radiokonjic.ba

18.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]