back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Vlada HNK dala saglasnost na kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije

U drugom dijelu 181. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK kao i uslovima i roku primjene.

U skladu sa postignutim dogovorom predstavnika Vlade i predstavnika Strukovnoga sindikata doktora medicine i stomatologije, na sastanku održanom 1. jula 2022. godine, pripremljen je Prijedlog Kolektivnog ugovora kojim se osnovna plata, zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, uvećava za 20 %. Prema tom dogovoru, u prvoj godini primjene Kolektivnog ugovora, plate će biti uvećane za 10, a u drugoj godini za dodatnih 10 %, s tim da će Kolektivni ugovor biti zaključen na period od tri godine. Sredstva za finansiranje prava iz Kolektivnog ugovora bit će osigurana u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, Budžetu HNK, budžetima općina/gradova i  u finansijskim planovima zdravstvenih ustanova. Kolektivni ugovor primjenjivat će se počevši od 14. augusta tekuće godine.

Vlada je, također, na prijedlog Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK, usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga urbanističkoga projekta turističke zone ”Karaotok”, u okviru područja posebnih obilježja za područje od značaja za HNK Park prirode ”Hutovo blato” i Prijedlog odluke o provođenju urbanističkoga projekta, te ih uputila u dalju skupštinsku proceduru. Istaknuto je kako prostorni razvoj PP-a Hutovo blato počiva na dva osnovna cilja: očuvanje biološke stabilnosti, ekološke raznolikosti i osobitosti područja Parka prirode i korištenje resursa u skladu sa mjerama zaštite i očuvanja Parka.

Cilj izrade Urbanističkog projekta jest utvrditi urbanističko-tehničke uslove za izgradnju i uređenje prostora, kako bi što prije bili stavljeni u funkciju posjetitelja. Urbanističkim projektom ”Karaotok” urađena je analiza, valorizacija i planiranje razvoja prostora u obuhvatu ovoga projekta, prostora koji se  nalazi u zoni korištenja i nominalno je namijenjen za razvoj turizma. Osnovna funkcija turističke zone je prihvat, informiranje i edukacija posjetitelja, pružanje ugostiteljskih i servisnih usluga te kontrola kretanja posjetitelja na području Parka prirode ”Hutovo blato”. Time ovaj prostor treba tretirati kao primarnu lokaciju u obuhvatu Parka prirode, namijenjenu za smještaj edukativno-obrazovnih, sportsko-rekreativnih i turističkih sadržaja, kapacitiranih u skladu sa načelima održivoga razvoja zaštićenih područja.

radiokonjic.ba/ Odjel za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade HNK

21.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]